Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-боеспособният танк от клас Т-90М ще бъде оборудван с комплекс за активна защита Арена-М, което значително ще повиши неговата живучест, пише американското издание Military Watch Magazine.

Въпреки че остава несигурно какво обозначение ще получат Т-90М с най-новата модернизация, беше потвърдено, че първата партида превозни средства със системите е поръчана. T-90M преди това е интегрирал само системата за мека защита на Shtora - която за разлика от системите за твърдо унищожаване не е ангажирала активно входящите снаряди, а вместо това предупреждава екипажа и помага на танковете да се маскират. За разлика от тях Arena-M използва радарна система за непрекъснато наблюдение на околната среда за входящи заплахи и при откриване на входящ снаряд го проследява автоматично, изчислява траекторията му и разгръща защитни боеприпаси, за да го прихване и унищожи, преди да удари танка. Най-известната система от този вид е израелската Trophy, която е интегрирана в танковете на страната Merkava IV от 2008 г. - макар и с незначителни първоначални проблеми с производителността.  

Подобреният вариант Arena-M беше показан за първи път през 2018 г. и бе обявен от официални лица през 2020 г., че е планирано да започне интегриране в танкове T-90M до 2025 г. Арена-М може да прихваща ракети и силно експлозивни противотанкови снаряди, движещи се със скорост до 1000 метра в секунда, и може да прави това на разстояние 50 метра. Твърди се, че тя може да противодейства на ракети с горна атака, като Javelin, пуснат от украинските сили и Bulsae-4, наскоро придобит от Русия от Северна Корея, като системата експлодира в две посоки - надолу и нагоре - за да помогне улесни това. Широко разпространената наличност на ракети Javelin, заловени от украинските сили от началото на 2022 г., широко се спекулира, че е повлияла на изискванията за производителност на системата, пише още изданието.

Докато Arena-M се очаква да се сблъска с подобни ограничения в градски бойни ситуации, поради близостта, от която пехотата може да предприеме атаки, в по-голямата част от Източна Европа широките пространства, в които се очаква превозните средства да се сблъскат с украинските и натовските сили,  са потенциално много ценни. Тъй като T-90 е много широко изнасян, докато по-голямата част от танковете се  доставят от клиенти в чужбина, а не от самата руска армия, успехът на Arena-M има потенциала да улесни износа му като част от модернизационни пакети за други флотилии T-90 на клиентите - най-вече тези на Индия и Алжир. Ако успее, Arena-M вероятно ще бъде разгледан и за интегриране в други руски танкове, включително T-80BVM и нов вариант T-80, който в момента се подготвя за производство, който ще се похвали с превъзходна мобилност спрямо T-90M. Въпреки че Русия също е разработила превъзходна система за активна защита, Afganit, за своя танк T-14, планираното въвеждане в експлоатация на T-14 в края на 2024 г. може първоначално да доведе до интегриране на танковете и с Arena-M, или в противен случай еволюирал вариант на Afganit, който се възползва от научените уроци при разгръщането на Arena-M в битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase