Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Украйна се нуждае от руските активи, конфискувани на Запад, за реална помощ в областта на отбраната“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

През юни лидерите на Г-7 се споразумяха за план за отпускане на заем на Украйна в размер на около 50 млрд. долара до края на годината. За целта ще се използват лихвите, получени от печалбите от замразените руски държавни активи на стойност около 300 млрд. долара.

Малко след това руският президент Владимир Путин осъди решението и го нарече “кражба, която няма да остане безнаказана”. Тогава Путин допълни, че “всеки може да бъде следващият на опашката за експроприация от страна на САЩ и Запада“.

“Вече имаше много политически изявления от страна на нашите партньори. Все още се говори много по този въпрос. Но ние се нуждаем от истински механизъм. Нуждаем се от приходите от активите на агресора, които да работят за реална помощ за отбрана срещу агресора“, каза още Зеленски.

Украинският президент твърди, че дискусиите по този въпрос продължават “твърде дълго“ и е необходимо да се вземе решение в тази връзка.

Зеленски допълни , че е важно партньорите да изпълняват задълженията си по отношение на военната помощ, като определи това като “фундаментално“ за отбраната на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase