Снимка: Twitter

Руски войник се засне как хвърля граната в бункера с командирите си вътре, преди да избяга от частта си и да се появи отново в Украйна.

Руски доброволчески батальон, воюващ на страната на Украйна, заяви във вторник, че е помогнал на пилот на дрон, който протестира срещу "систематични военни престъпления", да избяга в Украйна.

Кадри, публикувани от легиона "Свобода на Русия", показват как войникът хвърля граната в мазето, където спят командирите му, както и други руски войници, преди да избяга и да премине в Украйна. 24-годишният мъж, идентифициран с името "Силвър", каза на пресконференция в Киев във вторник, че от 15 души, спящи в мазето, един командир и няколко старши офицери са тежко ранени.

Дезертьорството на мъжа през май тази година беше координирано с украинската страна, която е поставила мини на този път за бягство. Мъжът е следвал предварително планиран маршрут.

"Силвър ни предоставяше жизненоважна информация като местоположението на войските и оборудването и текущите офанзивни задачи на фронтовата линия в продължение на няколко месеца, когато се присъедини към съпротивата", каза легионът "Свобода на Русия".

Операторът на дрона се разочаровал от руската армия заради "убийствата, престъпления на командирите, корупцията и военните престъпления".

"Исках да служа в армията. Дадох клетва да защитавам родината си", каза мъжът, който се присъедини към армията година преди нахлуването в Украйна. "Моята страна е там, в Русия, и никой не я е нападал. Не исках да служа на Русия по време на тази война и не исках да умра за Путин".

Военното разузнаване на Украйна потвърди, че войникът, който според съобщенията е участвал в боевете за източния град Авдиевка като оператор на дрон миналата година, е бил допуснат да дезертира в края на сложна операция.

Министерството на отбраната на Русия не коментира съобщенията за дезертьорство. Не са потвърдени предишни, независимо проверени случаи на дезертиране на руски войски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase