Снимка БГНЕС, архив

Службата за сигурност на Русия ФСБ съобщи, че е започнала наказателни дела за "незаконно" преминаване на границата срещу журналисти, включително кореспондент на Си Ен Ен. Те са правили репортажи от контролираните от Украйна части на руската Курска област, предаде АФП.

ФСБ заяви, че е отворила дела за незаконно преминаване на държавната граница, което се наказва с до пет години затвор, срещу журналисти от Си Ен Ен и двама украински журналисти. В най-кратък срок ще ги обяви и за международно издирване.

Твърди се, че те са направили видеоклипове в контролирания от Украйна град Суджа.

ФСБ посочи Ник Патън Уолш като репортерът от Си Ен Ен, който е главният кореспондент по международната сигурност на канала. На 16 август той е направил репортаж от Суджа.

Патън Уолш е британски журналист, който преди е работел за новините на Channel 4 и вестник „Гардиън“ в Москва.

Службата назова украинските журналисти като Диана Буцко, която прави репортажи от Суджа за новинарския сайт „Хромадске“, и Олеся Боровик, която предава оттам за телевизия „Моя Украйна“.

ФСБ заяви, че наказателното дело срещу репортерите е по същото обвинение като започнатите по-рано срещу двама италиански журналисти от RAI Симоне Траини и Стефания Батистини, които са правили репортажи от Суджа миналата седмица.

Миналата седмица Русия призова италианския посланик заради техните репортажи и отвори наказателно дело срещу италианките на 17 август. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase