Снимка: БГНЕС

Има един сигурен признак, че Владимир Путин отчаяно търси потвърждение: когато "спонтанно" излиза, за да се срещне с тълпа от поддръжници. Това, което се случи във вторник по време на първото пътуване на руския лидер извън Москва, след като украинските войски направиха дързък трансграничен набег и завзеха части от руска земя на югозапад.

За разлика от своите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, 71-годишният бивш офицер от КГБ винаги е бил политик, който не се е смесвал с обикновените хора, освен ако не е абсолютно необходимо.

През последните месеци обществените разходки се превърнаха в модел.

Застаряващият руски лидер ставаше все по-затворен дори преди пандемията да го тласне към самоизолация, която той почти никога не нарушаваше, дори на фона на боевете в Украйна.

Путин не беше забелязан никъде на фронтовата линия в Украйна през 2022 г. или, с напредването на войната, в югозападна Русия, след като започна да става обект на украинска атака.

След това, на 23 юни 2023 г., руският военачалник и лидер на частната военна компания Вагнер, Евгений Пригожин, поведе своите наемници в неуспешен бунт. Изведнъж, четири дни по-късно, докато всички посетители на Путин все още трябваше да се самоизолират и да се тестват за COVID, президентът смая всички с публична разходка в отдалечения кавказки регион на Южна Русия. Докато той позира за селфита и целува младо момиче, държавната телевизия сравни ясно оркестрираната поява с прием на рок звезда.

В подобна демонстрация на публично взаимодействие Путин тази пролет спря кортежа си насред малкия град Торжок, северозападно от Москва, където стратегически разположена тълпа от привърженици, отделена от него с полицейски бариери, беше готова да го посрещне. Само четири дни по-рано въоръжени терористи нахлуха в концертна зала в столицата, убивайки 145 души. Путин никога не е посещавал мястото, нито се е срещал с оцелелите или със семействата на жертвите.

Маршът на чуждестранни войски на руска земя за първи път след Втората световна война, като украинските сили превзеха част от югозападната област Курск по-рано този месец, не предизвика голяма реакция от страна на Путин, който на неотдавнашна среща продължаваше да го нарича "ситуация".

Руският лидер се постара да не покаже, че се е случило нещо необичайно.

Той не направи нито едно обръщение към нацията, нито пък посети регионалната столица Курск, препълнена с руснаци, които почти за една нощ се превърнаха в бежанци в собствената си страна.

Но най-сигурният знак, че нахлуването е разтърсило Путин до дъното, дойде във вторник вечерта, когато той реши да се отбие до Кавказ на връщане от пътуване до Азербайджан.

Наред с доста стандартното посещение във ферма и военно училище, Путин също посети майките на жертвите на обсадата на училището през 2004 г. в Беслан – за първи път от 20 години.

И точно както след две предишни катастрофи, Путин спря кортежа си, този път в средата на град Владикавказ, и отиде до близкия парк, където група тийнейджъри, разговарящи по телефона, скоро се стекоха към него и бодигардовете му. Тийнейджърите бяха най-вече заинтересовани да си направят селфи с Путин и имаше малко проява на обич от мъж, който извика "Владимир Владимирович, обичам те!".

След като си осигури своята доза обществена подкрепа, Путин се оттегли в колата си след само 40 секунди правене на селфита.

Анализът е на Наталия Василева за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase