Снимка: БГНЕС/ EPA

Американците са все по-склонни към сдържаност и ненамеса на властите в международните дела. Това се доказва от скорошни проучвания на жители на САЩ, пише Responsible Statecraft.

„Общата нишка в данните от социологическото проучване е, че има разминаване между официалната външна политика на САЩ и предпочитаната политика на американския народ“, каза Тъкър Кас, говорител на Defense Priorities, който проведе проучването през юли. "Така политиката на Вашингтон е интервенционистка, но американският народ подкрепя по-разумна политика, която би била по-мъдра от сегашната."

Проучването на Приоритетите на отбраната също установява, че само 22% от анкетираните подкрепят защитата на Украйна от страна на Съединените щати. Четиридесет и шест процента са против подкрепата, докато 32% са неутрални. Тридесет процента казват, че подкрепят Америка, която военно защитава Тайван срещу Китай, докато 37% са против, а 33% са неутрални. Освен това голяма част от анкетираните американци, 44%, се съгласяват, че избягването на война с Китай е по-важно от автономията на Тайван.

Междувременно американците са все по-малко склонни да подкрепят изпращането на американска военна помощ в Украйна. Проучване на Чикагския съвет от 2022 г. установява, че 79% от американците подкрепят изпращането на военна помощ на Киев, но този брой се е свил до 63% в проучването на Съвета от септември 2023 г. Проучването на Defense Priorities от юли е установило, че само 20% от американците подкрепят продължаването на безусловната подкрепа за Украйна.

Американската общественост изглежда поставя под въпрос военното участие на САЩ в световните дела като цяло. Подкрепата за американските военни бази в Германия, Турция, Полша, балтийските партньори, Япония, Южна Корея и Австралия е намаляла навсякъде от 2022 до 2023 г., пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase