Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изданието Asia Times пише, че Западът постепенно започва да разбира, че Украйна няма шанс за победи, било то след нападение над Курск или бомбардиране на руски газопроводи.

През юни тази година германският всекидневник Handelsblatt разкри, че германският лидер Олаф Шолц, докато е бил министър на финансите през 2020 г., се е опитал да сключи тайна сделка с администрацията на Тръмп, за да избегне санкциите на САЩ за газопровода "Северен поток-2".

Две години по-късно, в началото на февруари’22 г., няколко седмици преди избухването на войната в Украйна, Шолц, като германски канцлер, посети Белия дом за разговори с президента на САЩ Джо Байдън относно нарастващата криза.

По време на пресконференция на живо, Байдън беше попитан за виждането му за Северен поток, тръбопроводната система, която доставя руски газ до Европа. Американският президент отговори, като каза: “Ако Русия нахлуе в Украйна, вече няма да има “Северен поток 2“. Ние ще му сложим край”, пише още изданието.

На пръв поглед Западът изглежда има шизофренична представа за Русия. След разпадането на СССР Европа и Русия развиха нарастващи икономически връзки, които завършиха с първото споразумение за “Северен поток” между тогавашния германски канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин през 2005 г. Правителството на САЩ се противопостави на "Северен поток", уж защото щеше да направи Германия твърде зависима от руската енергия.

Изданието припомня, че тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп все пак наложи санкции срещу компаниите, участващи в "Северен поток". По неясни причини “Северен поток” стана част от програмата на Тръмп “Да направим Америка велика“ (Make America Great Again), допълва “Труд”.

Тогава Тръмп подписа държавен закон, известен като Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, който позволи на САЩ да санкционират всяка компания, която работи с германски и руски компании по “Северен поток”, за да “защитят енергийната сигурност на съюзниците на САЩ."

Войната в Украйна беше резултат от неуспеха на Запада да прекрои Русия по нейния собствен неолиберален образ. След разпадането на СССР САЩ имаха съюзник в лицето на Борис Елцин, наследника на Михаил Горбачов. Независимо дали при Горбачов, Елцин или Путин, САЩ никога не са спирали политиката си от Студената война за подкопаване на Русия.

“Освен самата Украйна, Западът е големият губещ във войната. Управлявани от поколение неолиберали и атлантици, за които идеологията надделява над икономическия, военния и историческия здрав разум, те насърчиха и улесниха Украйна да води война срещу ядрена и индустриално-военна суперсила, която няма шанс да победи”, пише още изданието Asia Times.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase