Снимка: БГНЕС

Руски генерал е разпуснал съвета, натоварен да следи сигурността в руската област Курск през пролетта, като по този начин е отслабил защитата на границата преди безпрецедентното украинско нахлуване, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Позовавайки се на служител на руските служби за сигурност, изданието твърди, че генерал-полковник Александър Лапин е заявил, че военните на Кремъл могат сами ефективно да защитават границата.

В резултат на това той е разпуснал междуведомствения съвет, състоящ се от военни офицери и представители на местните и регионалните служби за сигурност, които е трябвало да помогнат на Москва да формира съгласуван отговор на нахлуването на Украйна.

В доклада се подчертава, че Русия вероятно все още щеше да се затрудни да реагира на събитията, които се развиха в Курска област, но това е допринесло за объркването и дезорганизацията, които Москва демонстрира, опитвайки се да прогони украинската армия от руска територия.

Безпрецедентната операция на украинската армия, продължаваща вече две седмици, доведе до превземането на град Суджа в Курска област и до разрушаването на всичките три моста над река Сейм близо до границата с Украйна.

Украинските сили са напреднали 28-35 км в Курска област и са поели контрола над 93 селища досега, според главнокомандващия Олександър Сирски.

Руското министерство на отбраната обяви едва на 20 август, че ще сформира войскови групи в Белгородска, Курска и Брянска област за защита на населените места по границата с Украйна.

Отне четири дни на руското правителство да съобщи за „антитерористична операция“ в Брянска, Курска и Белгородска област, които граничат с Украйна.

Според украинските официални лица провежданата от Киев операция има за цел да създаде „буферна зона“ на руска територия, да предотврати трансгранични удари и да отклони руските подкрепления от източната част на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase