Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Германия можеха да си позволят да увеличат помощта си за украинците, но вместо това канцлерът Олаф Шолц продължава старата политика на омиротворяване на руския президент Владимир Путин, започнала при бившия ръководител на германското правителство Герхард Шрьодер и продължено от Ангела Меркел, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph.

Според изданието украинският президент Володимир Зеленски, ако е необходимо, би се бил и сам, защото е все по-уверен в победата, особено след като армията му има на разположение изтребители F-16, съобщава още “Фокус”.

"Но Германия всъщност му казва да поиска мир при условията на Путин – колкото и катастрофално да е това за Украйна, Европа и Запада“, допълва The Telegraph.

На 18 август германските медии съобщиха, че министърът на финансите Кристиан Линднер ще отхвърли нови молби за помощ към Киев, освен ако не бъдат намерени допълнителни средства за финансирането им. По-късно Олаф Шолц заяви, че Германия ще продължи да подкрепя украинската армия за сметка на замразените активи на Руската федерация.

Германия е най-големият военен донор на Украйна след САЩ. Само тази година Берлин е предоставил около 7,5 милиарда евро военна помощ на украинците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase