Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Русия съобщи, че е забранил фондацията, основана от американската филмова звезда Джордж Клуни и съпругата му Амал, адвокат по правата на човека.

"Дейността на Фондацията на Клуни за правосъдие е обявена за нежелателна на територията на нашата страна", се казва в изявлението.

Организацията „провежда широка дейност, насочена към дискредитиране на Русия, активно подкрепя фалшиви патриоти и членове на забранени терористични и екстремистки групи“.

"Под прикритието на хуманитарни идеи тези "воини за справедливост"... развиват инициативи за наказателни проверки срещу висшите руски власти“, се казва в изявлението, озаглавено "Руската генерална прокуратура оценява актьорския талант на холивудските активисти."

След като Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., руските власти увеличиха репресиите срещу инакомислието до нива, невиждани от времето на Съветския съюз.

През юли фондация "Клуни", заедно с няколко други неправителствени организации, заведе дело в Комитета по правата на човека на ООН, обвинявайки Русия в нарушаване на човешките права на украинците, загинали при ракетната атака срещу Виница през 2022 г.

В началото на август главният прокурор на Русия забрани като "нежелана" дейността на германската продемократична фондация "Конрад Аденауер", а през юли направи същото и с информационното издание "Москва Таймс".

"Нежеланият" статут принуждава организациите да прекратят дейността си в Русия и означава, че руснаците, които работят за тях, финансират ги или си сътрудничат с тях, също могат да бъдат подложени на съдебно преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase