Снимка: БГНЕС

Докато "Z" е символът на Русия за нейната инвазия в Украйна, триъгълникът представлява най-дръзкия опит на Украйна да я отблъсне.

Символът е залепен или нарисуван отстрани на всеки камион за доставки, цистерна или превозвач на персонал, който се насочва към руската граница в Сумска област.

Това е офанзива, която превзе стотици квадратни километри руска територия и осезаемо възстанови инерцията и морала на военните усилия на Украйна. Руският служител, отговарящ за граничния регион Курск, говори за 28 селища под украински контрол и почти 200 000 руснаци, които са напуснали домовете си.

Томаш току-що се бе завърнал от украинската трансгранична мисия заедно с другаря си "Акорд", който небрежно казва, че е било "готино". Техният екип за дронове беше прекарал два дни, проправяйки пътя за трансграничното нахлуване.

"Имахме заповед да дойдем тук, но не знаехме какво означава това", признава Томаш, докато спира за кафе на бензиностанция. "Потиснахме средствата за комуникация и наблюдение на врага предварително, за да разчистим пътя."

Точно колко руска територия е била завзета не е сигурно, въпреки че има скептицизъм относно твърдението на главнокомандващия Александър Сирски, че 1000 кв. км са под украински контрол. Руското министерство на отбраната настоя във вторник, че украинските опити за навлизане по-дълбоко са били осуетени. Каквато и да е реалността, изглежда, че Киев е ангажиран с този военен риск.

Нивото на активност в съседната Сумска област е нещо, което не е невиждано от освобождението през 2022 г., когато имаше усещане за вятър в украинските платна. Това несъмнено е добре дошло отклонение от мъчителната война на изтощение през последните 18 месеца, но да го определим като успех или провал би било преждевременно.

Целта на тази офанзива е неясна, въпреки че президентът Володимир Зеленски говори за насочване към места, от които Русия може да предприеме атаки срещу Украйна и приближаване към "справедливия мир".

Но е очевидно, че Киев атакува с част от най-добрите си войски

Здраво изглеждащи войници се събират около превозни средства, които отговарят на тяхната мускулатура. Повечето учтиво отказват да говорят. Някои изглеждат изтощени.

През приложението за съобщения Telegram войник, който все още е в Русия, казва пред BBC, че месеци на планиране са отишли ​​в принуждаването на Москва да премести войски от други части на фронтовата линия в Украйна.

"Елементът на изненада проработи", казва той. "Влязохме лесно с малко съпротива. На 6 август първите групи преминаха през нощта в няколко посоки. Почти веднага те стигнаха до западните покрайнини на град Суджа."

При операции като тази секретността устройва войниците, които ги извършват. Не може да се каже същото за цивилните. От двете страни на границата десетки хиляди се евакуират след увеличаване на въздушните удари и боевете.

"Руските цивилни, които срещаме, не оказват съпротива", обяснява войникът пред BBC. "Ние не ги докосваме, но те или се отнасят към нас остро, негативно, или изобщо не ни обръщат внимание. Също така се опитват да ни заблуждават за позициите на руските войски."

Войниците, с които BBC разговаря, потвърждават, че руските сили наистина са били предислоцирани от източната фронтова линия, включително посоките Харков, Покровск и Торецк. Но никой от тях все още не съобщава за забавяне на руския напредък.

Владимир Путин обеща "достоен отговор" на първото превземане на руска територия след Втората световна война.
Но какъвто и да било страх, който възнамеряваше да разпространи, не е достигнал до прашните гранични селища, обичайно бомбардирани от неговите сили.

Миша и неговият приятел Валера минават покрай екипа на BBC с оранжевата си Лада в село Стецковка.

"Искам да вземат Курска област и да направят това!", казва Миша, като прави извиващ жест с ръце. "Те трябва да вземат всичко, дори Москва!".

Някои украинци, като Миша, искат войските им да отидат по-навътре в Русия отвъд Курск

"Русия нападна първа, не ние", провиква се Валера със спуснат прозорец. "Сега нашите момчета отговориха и показаха на какво сме способни. Щяхме да го завземем по-рано, ако имахме разрешение."

Украйна, изглежда, най-накрая има западната зелена светлина, за която копнееше да нанесе удар през границата.

Залозите все още са обезсърчително високи, както се вижда от строящите се нови защити в покрайнините на град Суми. До миналата седмица районът се опасяваше от руска офанзива в северната част на Украйна. Ако нахлуването на Украйна се провали, тези притеснения могат да бъдат осъзнати бързо.

Украинските сили бяха и все още са числено превъзхождани от руските агресори.

"За да задържим тази руска територия, имаме нужда от две неща", пише украински войник на вражеска земя.
"Повече градове като Суджа под наш контрол. Нашата фронтова линия вече се пука по шевовете и не е ясно къде ще ги вземем."

За Киев логиката или надеждата е, че Русия е принудена да пренасочи фокуса си от боевете на украинска земя към своя собствена.

Някои в Украйна смятат, че тази контраофанзива може дори да засили позициите й в бъдещи мирни преговори.

Но тези действия може и да отдалечат и двете страни от преговорите още повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase