Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна обмисля няколко сценария за внезапна атака срещу Русия, пише Bloomberg. Според офицер от западното разузнаване, пожелал анонимност, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и Европейският съюз (ЕС) са одобрили плана на Украйна за агресия срещу Русия.

В същото време, добавя той на Bloomberg, украинското ръководство дълго време не е споделяло със Запада конкретна информация за тази операция.

Отклоняването на опитни войски от битката, докато руските сили се приближават до стратегически позиции, може да направи украинците по-уязвими.

И все пак, докато атаката на Курск остави Москва и западните партньори неподготвени, планирането на такова нахлуване предполага, че този ход е част от по-широк стратегически план.

Украинските сили започнаха атаки срещу енергийни съоръжения в руска територия, което предизвика предупреждения от Вашингтон да не се използва американска техника за дълбоки удари. Киев също е наблюдавал нападения в руската Белгородска област, близо до Курск, макар и с руски антикремълски доброволци.

Атаката от този месец е в съответствие с политиката на Вашингтон относно използването на доставени от Украйна оръжия за защита на Украйна, каза заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Синг пред репортери миналата седмица. ЕС също нарече операцията легитимна защита срещу агресивна война, пише още изданието.

„Ние подкрепяме Украйна във война, която е отбранителна и тук няма какво да обсъждаме“, каза полският премиер Доналд Туск пред репортери във Варшава във вторник. „Наясно съм и всички знаем какви са рисковете.“

Действието в Курск бележи нов порядък, включващ част от сухопътните сили на Украйна. Зеленски, който в понеделник потвърди атаката за първи път, каза, че Киев вече контролира райони, от които Русия е нанасяла удари по североизточната Сумска област, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase