Снимка: ЕПА/БГНЕС

Криза в електроснабдяването доведе до креативност от страна на по-заможните украинци. В статия Financial Times пише, че украинските бизнесмени купуват повредени електромобили Tesla и изпозлват батериите им за преустройство за захранване на домовете с електричество.

“Можете да направите 12 малки инсталации от стара Tesla. Такава батерия от 5 kW ви позволява да поддържате осветлението и работата на електрическите уреди в апартамента за 10 часа”, пише още изданието, цитирано от “Труд”.

Цената на една стара електрическа Tesla, включваща и доставката, е около 10 хиляди долара. Освен продажба на мини акумулатори се продават и авточасти. Това е само един от многото начини, по които фирмите се справят с 20-часови прекъсвания всеки ден, добавя Financial Times.

Сега Русия е изключила или завладяла повече от половината от вътрешния капацитет за производство на електроенергия в Украйна, принуждавайки енергийните компании да налагат постоянни прекъсвания на тока в цялата страна, които оставят домовете и предприятията без електричество до 20 часа на ден.

Заради конфликта с Русия, бизнесът е Украйна е длъжен да се адаптира към новата реалност. В Киев могат да се видят много дизелови генератори пред магазини и кафета. Те се включват веднага щом спре токът. Така домакинството също са принудени да търсят как да включват уредите си в системи за презареждане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase