Снимка: Pixabay

Между 27 и 30 юли пристанището на Хавана ще бъде посетено от руски военни кораби от Балтийския флот. Това съобщават руските информационни агенции, позоваващи се на кубинското министерство на отбраната, предаде Ройтерс. Такова подобно посещение на руски кораби на територията на Куба ще бъде второто за тази година.

РИА Новости съобщи, че учебният кораб "Смолний“, патрулната фрегата "Неустрашимий“ и корабът за презареждане с гориво "Йелня“ ще вземат участие в посещението и че руските моряци ще се срещнат с командващия на кубинските военноморски сили.

В съобщението се казва още, че местните жители ще могат да се възползват и да се качат на борда на кораба и да го разгледат, предава БТА.

Фрегата на руските военноморски сили и атомна подводница влязоха в пристанището на Хавана миналия месец,  което САЩ и Куба заявиха, че не представлява заплаха, но беше възприето като руска демонстрация на сила в момент, когато напрежението във връзка с войната в Украйна нараства.

Хавана се намира само на 100 мили (160 км) от Кий Уест, Флорида, където има военновъздушна база на САЩ, и подобни посещения са наблюдавани много внимателно от Вашингтон, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase