Снимка: БГНЕС

Властите в град Москва предлагат рекорден бонус на новобранците, които решат да се бият в Украйна, в последния знак за надпревара за увеличаване на броя на руските войски.

Финансовият стимул идва докато президентът Владимир Путин се бори да наеме войници за своята армия, а пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна продължава трета година.

Кметът на Москва Сергей Собянин въведе еднократен бонус от 1,9 милиона рубли (около 22 000 долара) за жителите на града, които се присъединят към армията, според изявление от вторник.

Всеки, който приеме предложението, ще спечели до 5,2 милиона рубли ($59 600) през първата си година служба, се добавя в изявлението.

Тези, които желаят да се присъединят към битката в Украйна, могат също да получат еднократни парични плащания от около $5,690 - $11,390 за наранявания, "в зависимост от тежестта", а семейството на войник, убит в действие, може да получи $34,150.

Въпреки че броят на загубите в Русия остава забулен в тайна, оценките сочат, че броят на загиналите сред войниците е висок. Повече от 70 000 войници вероятно са били убити или ранени само през май и юни, каза британското министерство на отбраната в актуализирана информация от 12 юли, тъй като руската армия е изправена пред големи загуби на нов фронт в района на Харков.

Изчислено е, че Русия е загубила 87% от действащите сухопътни войски, които имаше преди да започне инвазията си в Украйна, и две трети от своите танкове преди нахлуването, каза пред CNN източник, запознат с разсекретена оценка на американското разузнаване, предоставена на Конгреса през декември миналата година.

Социалните медии са пълни с видеозаписи, заснети от дронове на руски войници, убити или осакатени в битките, които войниците мрачно наричат ​​"месомелачка" срещу украинските защитници. Украинските войници често са говорили за това как руснаците ги превъзхождат числено превъзхождащите и честно се сблъскват с т. нар. "атаки от човешка вълна" . По думите им командирите на врага изглеждат щастливи да толерират бруталните нива на изтощение.

Тъй като смъртните случаи сред персонала нарастват, Кремъл търси навсякъде, за да намери бойци, които да изпрати на фронта.

Путин нареди на въоръжените сили на страната да увеличат числеността на войските със 170 000,
което ще доведе общия брой на руския военен персонал до повече от 2,2 милиона, включително 1,32 милиона войници, съгласно указ, публикуван от Кремъл през декември.

Това се равнява на увеличаване на размера на руската армия с 15% и бележи второто подобно разширяване на армията, откакто Путин започна своята инвазия.

Путин първоначално нареди незабавна "частична мобилизация" на руски граждани през септември 2022 г. след поредица от поражения, които предизвикаха взаимни обвинения в Москва. Мобилизацията означаваше, че гражданите, които са военни резервисти, могат да бъдат призовавани, а тези с военен опит подлежат на наборна повинност.

Мобилизацията доведе до ожесточени демонстрации – особено в регионите на етническите малцинства в Русия, където бяха съсредоточени усилията за мобилизация – и предизвика масово изселване на мъже на военна възраст, които бягат от страната, за да избегнат участие във войната.

Въпреки че кампанията за мобилизация беше спряна през ноември 2022 г., след като официални лица казаха, че целта за набиране на 300 000 души персонал е изпълнена, Русия набира бойци извън границите си, за да се бият в Украйна.

Русия е вербувала около 15 000 непалци да се бият във войната в Украйна, като много от тях са останали травматизирани, докато неизвестен брой остават изчезнали или вероятно мъртви. Непалски войник, който говори пред CNN, каза, че афганистански, индийски, конгоански и египетски новобранци са сред тези, които се обучават в руските военни академии за чуждестранни бойци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase