Снимка: Pixabay

Руските военнослужещи, които си позволят да използват мобилни телефони или какъвто и да е вид техническо средство с камера и геолокация в бойни зони като Украйна, ще бъдат изправени пред дисциплинарни наказания с арест до 10 денонощия според предложените поправки от комисията по отбрана в Държавната дума на Русия, съобщи ТАСС.

Руската информационна агенция отбелязва, че според предложението на депутатите носенето на бойното поле на мобилни телефони с "битово предназначение, в които могат да се съхраняват или които позволяват с използването на информационно-телекомуникационната мрежа на интернет да се разпространяват или предоставят аудио-, фото- и видеоматериали и данни за геолокация", трябва да се смята за грубо дисциплинарно нарушение, допълва БТА.

Ройтерс допълва, че според руски представители мобилните телефони се използват и от двете страни в конфликта за идентифициране на цели във войната в Украйна, както посредством проследяване на местоположението на сигнала, така и чрез достъп до снимки или съобщения, качени с помощта на устройствата.

Новите правила ще позволят на командирите на военни части, ръководителите на органите на военната полиция или началниците на гарнизони да решат дали да наложат дисциплинарен арест на военнослужещите от мъжки пол сред войниците, матросите, сержантите, старшините, младшите офицери и мичманите. Според предложените поправки дисциплинарният арест ще се налага за срок от 10 дни за еднократно нарушение.

В доклад на шведската софтуерна фирма за киберсигурност Enea от 2024 г. се казва, че мобилните телефони могат лесно да бъдат проследявани на бойното поле по многобройни начини от враждуващите страни в конфликта между Русия и Украйна.

При украински ракетен удар през 2023 г. около 100 от разположените в сградата на професионално училище руски военнослужещи загинаха в контролираната от Русия Донецка област в Украйна след неразрешено използване на мобилни телефони, позволило на силите на Киев да ги открият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase