Снимка: ЕПА/БГНЕС

Месеците май и юни са били сред най-смъртоносните заради офанзивата в района на Харков. Русия е загубила над 550 хиляди войници от началото на нахлуването в Украйна. Това съобщи адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на британската отбрана на конференция в Лондон, цитиран от Newsweek.

Радакин каза още, че на президента Владимир Путин ще му трябват пет години, за да върне армията до силата от февруари 2022 г., тъй като войната се проточва с малки изгледи за края й, пише още “Труд”.

Според британското разузнаване за два месеца руските въоръжени сили са загубили 70 хиляди войници, т.е. повече от 1100 души на ден. “Сега Русия постига тактически печалби“, като превзема населени места в Украйна “на огромна цена“, каза Радакин.

Към вторник украинската армия заяви, че войските на Москва са дали 568 980 жертви от февруари 2022 г., включително 1220 през предходните 24 часа.

От своя страна руското министерство на отбраната от доста дълго време не е излизало с официални данни за загубите. В началото на юни обаче Путин ги оцени за първи път. Според него съотношението на непоправимите загуби между Русия и Украйна е приблизително едно към пет, а за украинските въоръжени сили те възлизат на 50 хиляди души на месец.

“Въпреки че те са около 50/50 неотменими и санитарни“, поясни тогава Путин.

Тази оценка приблизително съвпада с данните на американското разузнаване, според които до края на 2023 г. руската армия е загубила около 120 хиляди войници, убити в Украйна. Подобна цифра цитира в началото на май френският министър на външните работи Стефан Сежурне, като обяви 150 хиляди загинали руски военни
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase