Снимка: Twitter

Статуята на Евгений Пригожин, основателят на наемническата групировка Вагнер, който загина след организиране на бунт срещу руските власти, беше вандализирана по-малко от три седмици след откриването й.

Пригожин беше ръководител на групата Вагнер, която се бори за Москва в Украйна. Той беше гръмогласен в осъждането си на начина, по който Путин и висшите военни началници управляваха войната, като често се оплакваше от липса на муниции.

През юни 2023 г. Пригожин организира поход към Москва, в който превзе военни съоръжения в Ростов на Дон. След това обаче той отмени бунта си, преди да стигне до столицата.

Пригожин почина на 23 август 2023 г., след като частният му самолет се разби в района на Твер северно от Москва. Той е погребан в Прохоровското гробище в Санкт Петербург, а на мястото е издигната статуя в реален размер. Тя беше открита на 1 юни тази година, когато трябваше да празнува 62-и рожден ден.

Но каналът на Telegram Lenta публикува видео, което показва, че паметникът е обезличен. Върху статуята е излята  бяла боя и в ръката му е поставена секс играчка.

Не е ясно кога е направен записът, но властите в Красногвардейския район на града казаха, че инцидентът е станал в петък, съобщи каналът Astra Telegram, и че "органите на реда се занимават с проблема".

Други руски медии, които съобщиха за историята с изображението на разрушения паметник, като Ura.ru, казаха, че виновниците не са известни.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че според очевидци бойците на "Вагнер" са измили боята и гробът е "възстановен в ред".

До снимка на изображението проукраинският потребител на X Jay в Киев публикува: "без съмнение руските разузнавателни служби се стремят да предотвратят нарастването на популярността на Пригожин, дори след смъртта му".

Позовавайки се на западни разузнавателни служби, The Wall Street Journal съобщи през декември, че смъртта на Пригожин е организирана от секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Кремъл отрича всякакво участие.

Пригожин вдъхва лоялност сред войските си и скоро след смъртта му поддръжниците му полагат цветя и създават импровизирани мемориали пред бившия щаб на наемническата група в Санкт Петербург. Подобни паметници бяха забелязани в сибирския град Новосибирск.

Комерсант отбелязва, че друг паметник на Пригожин и командира на Вагнер Дмитрий Уткин, който също е сред осемте загинали в самолетната катастрофа, е открит в мемориалния параклис близо до полигона Молкино в руския Краснодарски край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase