Снимка: БГНЕС/EPA

Руските магнати получиха милиарди долари дивиденти, тъй като компаниите им възобновиха или увеличиха изплащанията на фона на намаляването на икономическата несигурност заради войната на Кремъл в Украйна.

Най-малко дузина бизнесмени са спечелили повече от 1 трилион рубли (11,3 милиарда долара) за 2023 г. и през първото тримесечие на тази година, според данни за дивидентите, събрани от Bloomberg от публично оповестена информация. Много от тях имат тесни връзки с президента Владимир Путин и включват някои, които са били санкционирани заради войната.

Вагит Алекперов, ключов акционер и бивш президент на петролния гигант "Лукойл", оглави списъка с около 186 милиарда рубли дивиденти. Той е санкциониран от Обединеното кралство и Австралия, но досега е избягвал наказания от САЩ и Европейския съюз.

Милиардерите Алексей Мордашов от "Северстал" и Владимир Лисин от "Новолипетск Стийл" са следващи със съответно 148 милиарда и 121 милиарда рубли приходи от дивиденти. Мордашов е под санкции на САЩ, Великобритания и ЕС, докато Лисин не е под никакви сериозни ограничения.

Списъкът включва и съюзника милиардер на Путин Генадий Тимченко и Татяна Литвиненко, които получиха дял в PhosAgro PJSC, преди съпругът ѝ Владимир да бъде санкциониран от САЩ през 2023 г. Владимир Литвиненко е ректор на Минния университет в Санкт Петербург, където Путин получи докторска степен през 1997 г. и беше ръководител на кампанията на президента в града по време на три избора.

САЩ и техните съюзници наложиха широки санкции на Русия в отговор на инвазията през февруари 2022 г., което накара много компании да спрат изплащането на дивиденти на фона на несигурността относно потенциален икономически колапс. Тези страхове не се оправдаха, тъй като руската икономика постепенно се адаптира към новите условия и износителите намериха алтернативни пазари.

След свиване през годината, последвала началото на войната, руската икономика се възстанови рязко, тъй като правителството изразходва огромни средства за разширяване на отбранителната индустрия, защита на местния бизнес от въздействието на санкциите и осигуряване на социална подкрепа за семействата.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 5,4% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Много износители на суровини възобновиха изплащането на дивиденти, след като промениха бизнеса си и пренасочиха продажбите си към пазарите в Китай, Индия и други глобални южни нации, които не са въвели санкции заради войната в Украйна.

Много контролирани от държавата корпорации като "Газпром Нефт" и най-голямата руска банка "Сбербанк" никога не са спирали да изплащат дивиденти, тъй като са натрупали рекордни печалби по време на войната. Миналия месец акционерите на "Сбербанк" одобриха рекордните 752 милиарда рубли дивиденти за 2023 г.

Все пак икономиката на Русия може да се изправи пред значителни проблеми през втората половина на годината и през 2025 г., което може да накара правителството да повиши данъците, според Крис Уифър, главен изпълнителен директор на Macro-Advisory Ltd. За много собственици на бизнес „това е по-добре да вземем парите сега, вместо да рискуваме да ги загубим в данъци през следващата година“, каза той.

Компаниите са изправени пред нарастващи трудности при плащанията, които могат да доведат до недостиг на индустриални компоненти и потребителски стоки, каза той.

Това идва, след като САЩ засилиха заплахите за вторични санкции срещу банки в страни, които Русия смята за „приятелски“. Санкциите на САЩ срещу Московската борса миналия месец я принудиха да спре търговията с долари и евро.

Министерството на финансите миналия месец повиши оценката си за бюджетния дефицит за 2024 г. до 2,12 трилиона рубли, или 1,1% от БВП, от 1,595 трилиона рубли. При инфлация, надвишаваща повече от два пъти целта от 4%, Банката на Русия може да повиши основния лихвен процент до 200 базисни пункта по-късно този месец от 16% сега.

Още един проблем пред руските магнати е къде да инвестират дивидентите си, след като санкциите принудиха мнозина да се насочат към вътрешния пазар.

През май частни инвеститори са инвестирали 116,3 милиарда рубли на Московската борса, което е месечен рекорд досега през 2024 г.

Инвестициите в руската индустрия са скочили с 14,5% на годишна база през първото тримесечие до рекордните почти 6 трилиона рубли, показват данни на централната банка. Все пак вътрешните възможности са ограничени.

„Просто има твърде много несигурност за магнатите да правят големи инвестиции в този момент“, особено когато могат да получат високи лихвени проценти от руските банки по депозити в рубли, каза Уифър. „За повечето разумният курс на действие е да изчакат.", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase