Снимка: архив, БГНЕС

Конфликтът в Украйна върви към замразяване и задънен изход. Не виждаме осезаем напредък за нито една от двете страни. Това мнение изрази пред БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Много зависи по какъв начин съюзниците ще се споразумеят да помогнат на Украйна, посочи анализаторът, като обърна внимание върху разделението в мненията как да се оказва съдействие на Киев. Той определи този дебат като "решаващ".

Докато Байдън е президент, няма да има разчупване в дебата как украинците да използват оръжията, които Западът им предоставя, смята доц. Иванов.

Няма как с магическа пръчка Тръмп да сложи край на войната в Украйна, изтъкна той и допълни, че в САЩ има влиятелни индустриални и политически лобита, които имат интерес Русия да бъде изтощена от този конфликт, коментира преподавателят във връзка със заявките на Доналд Тръмп да прекрати бързо войната, ако спечели президентския вот.

"Байдън и Тръмп виждат сдържането на Русия по различен начин", посочи доц. Иванов.

Украйна няма как да стане член на НАТО преди края на войната, напомни Искрен Иванов. По думите му САЩ няма как да вкарат Украйна под ядрения си чадър, докато тя воюва с друга ядрена сила.

"Марк Рюте е един от ястребите в Европа. Очаквам да бъде доста по-твърд и по-краен от Столтенберг", каза специалистът относно новия шеф на НАТО, който ще поеме поста наесен.

Нито един ръководител на натовска страна не може да бъде посредник за приключване на конфликта в Украйна. Посредникът трябва да е еднакво отдалечен от двете страни, подчерта доц. Иванов за знаковите визити на унгарския премиер Виктор Орбан в Украйна, Русия и Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase