Снимка: БГНЕС/EPA

Русия използва Калининград, своя ексклав, който граничи с Полша и Литва, като една от базите си за прекъсване на сателитните системи на Европейския съюз, според агенция на ООН, която контролира комуникационните технологии.

Русия трябва „незабавно да прекрати всякакви умишлени действия за причиняване на вредни смущения в честотите на други администрации“, каза Бордът по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си миналата седмица.

Констатациите се основават на геолокация на сигналите за смущения, които бордът нарече „изключително тревожни и неприемливи“.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения в продължение на месеци, което доведе до прекъсване на излъчването и, в най-малко два случая, насилствено програмиране, заместващо съдържание в детски канал. Оплакванията на няколко членове на НАТО по-рано казаха, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Калининград е тежко въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалкския пролом, коридор по границата на Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще отреже сухопътния достъп на балтийските държави до останалата част от НАТО, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Регулаторният съвет каза, че последните смущения са дошли от руски територии, включително Калининград и Москва. Според доклада намесата е засегнала предимно телевизионни и радио канали с украинско съдържание.

Няколко държави, включително Швеция, Франция, Украйна и Холандия, се обърнаха към борда по въпроса. Русия все по-често се стреми да наруши европейските комуникационни системи след нахлуването в Украйна през 2022 г., докато тества готовността на ЕС и НАТО.

Русия не е отговорила на констатациите, според доклада на борда. В отговор на предишна френска жалба Москва каза, че се е опитала да идентифицира източниците на смущения, „но не е открила емисии, които биха могли да причинят вредни смущения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase