Снимка: Pixabay
fallback

За пръв път от година насам министрите на отбраната на Съединените щати и Русия проведоха телефонен разговор, съобщава Reuters. Разговорът е инициират от американския министър Лойд Остин.

Пентагонът коментира, че Остин и Белоусов са обсъдили важността на отворените линии за комуникация. Остин инициира разговора и това беше първото подобно обаждане от март 2023 г., каза пред репортери говорителят на Пентагона генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър, пише още в-к "Труд".

Руското министерство на отбраната обаче допълва, че министър Андрей Белоусов е предупредил американския си колега за опасностите от продължаване на американските доставки на оръжие за Украйна в 28-месечната война.

"Белоусов посочи опасността от по-нататъшна ескалация на ситуацията чрез продължаване на доставките на американски оръжия за украинските въоръжени сили", се казва в изявлението на министерството в Telegram след разговора.

Отношенията по оста Москва-Вашингтон паднаха до най-ниската си точка от кубинската ракетна криза от 1962 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Миналат седмица от Москва съобщиха, че дипломатическите контакти и отношения между правителството на руския президент Владимир Путин и администрацията на американския му колега Джо Байдън са на “абсолютен минимум”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Реалист

преди 3 дни

Biden администрацията нещо се разбърза да приключва с войната..

58

Анал Лютви

преди 4 дни

А друго да ти пръснат дюпето с атакмс на плажа. Минава за пopно.

57

Малко за политика

преди 4 дни

Да видим как ще отговори Русия на обстрела на Крим с ракети ATAKMS. Обясненията че били обстрелвани военни цели не звучат убедително, защото касетни боеприпаси се използват срещу хора, а не срещу обекти. Такова престъпление - с касетни боеприпаси срещу хора на плажа, не може да остане без отговор. Директният е - да свалят всеки американски дрон над Черно море. В края на краищата международните договори са важни, но за Русия сигурността на мирното население е на първо място. А непрекият отговор: в Сирия има американска база, която не трябва да е там. Някоя групировка вече може да получи по-мод

fallback