Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Разразиха се пожари в две руски горивни депа, съобщиха представители на местните власти, цитирани от Ройтерс. Предполага се, че пожарите са следствие от удари с дронове и са част от серията украински нападения срещу руската нефтена индустрия, отбелязва агенцията.

Губернаторът на руската Тамбовска област Максим Егоров съобщи, че пожарникари се опитват да овладеят пожара в горивното депо Платоновская след удар с дрон. Няма пострадали, допълни той.

Според руската агенция РИА Новости втори резервоар се е запалил в депото. Местните спешни служби издадоха предупреждение за възможни нови нападения с дронове и призоваха гражданите да проявяват предпазливост.

По-рано пожар се разрази в горивен склад в руската република Адигея в Северен Кавказ в резултат от украински удар с дрон. Пожарът вече е потушен, съобщи местният ръководител Мурат Кумпилов в приложението „Телеграм“.

През последните дни се засилиха ударите с дронове по големи депа за горива в Русия, а атаките срещу петролни рафинерии, чиято работа има много по-голямо въздействие върху световните пазари и цени на петрола, намаляха.

Украйна твърди, че руските енергийни съоръжение са легитимни цели, тъй като подпомагат военните усилия на Москва, които се изразяват в удари по украинските градове и инфраструктура.

Във вторник няколко резервоара за съхранение на петрол в руския град Азов се запалиха след атака с дрон, която според източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс, е била извършена от Службата за сигурност на Украйна.

Вчера местната служба за извънредни ситуации заяви, че пожарът все още бушува след повече от ден и половина.

В Русия има около 30 големи петролни рафинерии и всяко прекъсване на работата им е чувствително както за вътрешния, така и за световния пазар. Страната разполага и със стотици резервоари за гориво, в които се съхраняват различни петролни продукти като бензин и дизел.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Лолита

преди 3 месеца

Няма мира за нашественик.

78

Пожарогасител

преди 3 месеца

Да не си пожарникар в Матушката. Голем кудош е! Подпалиха дupнuцuтe на Джуджетландия.

77

Анонимен

преди 3 месеца

Открийти петте грешки на Петъра! Бу ха ха ха ха!

fallback