Снимка: БГНЕС
fallback

Осуетен е втори терористичен атентат в Русия след този в "Крокус сити хол", отново от афганистанския клон на "Ислямска държава".

Това е станало, след като турското разузнаване е предупредило руските власти за втора атака, организирана от "Вилаят Хорасан", които поеха отговорност за удара в концертната зала, съобщава турският вестник "Хюриет", цитиран от руските медии.

Според турското издание терористите се готвели да ударят препълнен с хора търговски центърв Русия.

Турските спецслужби осъществили контакт с Москва и разкрили плана на терористичната групировка. Информацията за нов атентат е била получена от техните служби от членове на терористичната организация.


Повече подробности "Хюриет" не съобщава, но припомня, че турските служби от дълго време следят дейността на "Вилаят Хорасан" и са разпитали много техни членове след нападението над църквата "Света Мария" в Истанбул през януари 2024 г., като са установили контакт с руската страна.

Терористичният клон на ИДИЛ удари на 22 март тази година препълнената с хора "Крокус сити хол" преди началото на концерта на група "Пикник". Терористите откриха стрелба по публиката и подпалиха залата. В резултат на терористичната атака и пожара загинаха над 140 души, сред тях и няколко деца, припомня "Комерсант".

Нападателите избягаха с лека кола в посока на Украйна и бяха задържани на територията на Брянска област от екипите на ФСБ, пише Дир.бг. Допълнително бяха арестувани още няколко лица, които се считат за помагачи на нападателите - общо до момента за терористичния акт в ареста са 12 души.

Отговорност за атаката пое клонът на ИДИЛ - "Вилаят Хорасан", макар че доста време след атентата руските власти твърдяха, че има "украинска следа", тъй като терористите са бягали към украинска територия и там е имало подготвен "прозорец" за тях, за да преминат границата. Украйна отрече какво и да било участие в терористичния акт. Впоследствие руската страна призна, че терористичният удар е дело на ИДИЛ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До 26 КАТИЛА

преди 1 седмица

ДАНО ИРЕНА ДИМИТРОВА ПУКНЕ СКОРО И СТАНЕ ГРУЗЗ 200. ДАНО ЧЕРВЕЙ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ОЧИТЕ .

35

Анонимен

преди 1 седмица

и предният атентат беше свързан с Турция, бяха ходили в Истанбул, живели в скъп хотел, обучавали ги

34

Анонимен

преди 1 седмица

Със сигурност разузнаването на САЩ е помолило Турция да предаде информацията на малоуууумниците от Русия да не стане като миналия път че не са разбрали, въпреки ясното предупреждение.

fallback