Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви по телевизията, че в настъплението в Украйна в момента участват близо 700 000 руски военнослужещи, предаде Франс прес.

"Имаме почти 700 000 души (в района на специалната военна операция)", каза Путин в предавана по телевизията среща с войници, наградени за военните си подвизи, като използва официалното название на въоръжената операция, започнала през февруари 2022 г., посочва АФП.

Още по темата
През декември миналата година руският президент каза, че участващите в операцията военнослужещи са около 617 000.

АФП припомня, че през май Русия започна мащабна офанзива в Харковска област в Североизточна Украйна.

"Просто бяхме принудени да разширим фронтовата линия до Харковска област, за да намалим терористичните удари срещу Белгород и други населени места", каза Путин. Досега обаче Русия е напреднала в този сектор от фронта само с няколко километра, отбелязва ДПА.

Едни "10, 15 или 17 километра" няма напълно да попречат на украинците да продължат да обстрелват руските градове, но опасността постепенно намалява, посочи Путин и добави, че е необходима предпазливост.

"Ако врагът продължи да прави това, което е правил досега, тогава ще решим какво да предприемем, за да защитим нашите градове", каза руският президент, намеквайки, че руската офанзива може да стане по-мащабна.

Русия не съобщава загубите си в жива сила в операцията си в Украйна. Според последните огласени данни - от септември 2022 г. - загиналите в бойните действия руски войници са 5937. Редица независими анализи, както и някои западни разузнавателни служби, обаче изчисляват загубите на най-малко десетки хиляди.

При все това Русия има числено превъзходство на фронта, докато Украйна се затруднява с мобилизацията след продължаващите повече от две години кръвопролитни и опустошителни бойни действия, отбелязва АФП.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски каза, че убитите украински войници са 31 000.

В петък, в навечерието на среща на върха в Швейцария, посветена на пътищата за постигане на мир в Украйна, на която Русия не е поканена, Путин на практика постави като условие за преговори капитулация на Украйна, отбелязва АФП. Зеленски отхвърли такава възможност, определяйки казаното от руския президент като "ултиматум в стил Хитлер", допълва агенцията.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase