Снимка: SweetMellowChill от Pixabay

Куба се опитва да съживи туристическия си сектор като стимулира руснаци и китайци да посетят островната държава.

Туристическият отрасъл в Куба е в колабс от много години. Кубинците на няколко пъти се опитваха да ухажват туристи от Китай и Русия и предлагаха директни полети.

Кубинците дори премахнаха визовия режим за Китай, приеха и руската разплащателна система "Мир", алтернативна на Visa и Mastercard. Тази стратегия като цяло се отплаща и е свеж въздух за икономиката на страната. През първите три месеца на годината над 66 хиляди руснаци вече са посетили карибския остров. Това е двойно повече в сравнение със същия период миналата година.

Руските туристи обаче са сред малкото добри новини за кубинския туризъм. Строгите санкции, наложени по времето на бившия президент Доналд Тръмп, намалиха броя на туристите от САЩ и Европа, сочат официални данни, допълва БТА.

Пало Спадони, експерт по кубински туризъм, споделя, че това ще бъде частичен успех и дава пример с пътуването от Китай до Куба, което продължава около 24 часа. Според него Хавана няма да успее да постигне заложената цел от 3,2 милиона туристи през 2024 г. Броят им едва ли ще надхвърли 2,6-2,7 милиона, посочва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase