Кралят на полския бокс офис Патрик Вега е насочил поглед към Владимир Путин.

Вега, който сега носи артистичното име Бесалил, е най-известен с гангстерските си филми, включително местните хитове Pitbull и Women of Mafia, които събраха кумулативни над 100 милиона долара в полския бокс офис. Но за англоезичния си дебют режисьорът се изправя срещу човека, когото вижда като най-големия мафиотски бос в света - руския президент.

"Путин" е представен като политически трилър и психологически портрет на руския лидер за международна публика.

Първоначално озаглавен The Vor in Law, препратка към термин от руската мафия, подобен на "кръстника", филмът разглежда връзките между връзките на Путин с организираната престъпност по времето, когато беше кмет на Санкт Петербург, и неговия подход към политиката, както в Русия, така и на международната сцена. Бесалил нарече лентата артистичен протест срещу "руския диктатор и войната в Украйна" и твърди, че като полски режисьор той е идеален за създаването му.

"Американците и дори западноевропейците не успяват да разберат Путин", каза Бесалил в изявление. "Аз съм човек, заклеймен от комунизма, тъй като съм израснал в комунистическа Полша. В същото време бях оформен от аудиовизуалната култура на Холивуд. Точно поради тази причина се намирам в състояние да преведа тънкостите на източната култура на езика на Запада."

Бесалил пусна първия концептуален трейлър на филма. Стилистично режисьорът каза, че планира да "слее герои от реалния свят" с по-емблематични фигури, взети от руското и западното изкуство, включително произведенията на средновековния руски православен художник Андрей Рубльов и италианския ренесансов майстор Караваджо.

"Искам героите на светци и демони в моя филм да бъдат перфектно съчетани със света на улиците на Санкт Петербург пълни с дрипави и разрошени хора с измъчени руски души."

Режисьорът иска да избере американска или международна звезда, която да изиграе Путин. Продукцията за 12 милиона долара ще да бъде снимана в Полша, Литва и Малта.

А за създаването й е използван специално изработен изкуствен интелект.

"Да поканим Путин в студиото за 20 000 кадъра не беше опция. А архивните материали, достъпни онлайн, не позволиха обучението на "дийп фейк" модел с висока разделителна способност, подходящ за кинематографична употреба. В резултат на това, след почти две години разработка, ние създадохме нашата пионерска технология. Тя се управлява от изкуствен интелект и ни позволява да изработим кинематографичния герой, без да разчитаме на истински човешки модели", обяснява Вега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase