Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase