Снимка: БГНЕС

Водата продължава да се покачва в Русия и Казахстан, които бяха засегнати от тежки наводнения, особено в района на река Урал, предаде Франс прес, като цитира изявление на властите, които очакват ново повишение на водното ниво утре.

В град Оренбург се чуха сирени за тревога, след като равнището на водата достигна 914 см вечерта. За опасен се смята прагът от 930 см, а рекордът е 946 см, достигнат през 1942 г.

"Това е признак, че ситуацията с наводненията в Оренбург е изключително опасна", заяви в Телеграм кметът Сергей Салмин. Той призова жителите на някои квартали от града да се евакуират незабавно.

Наводненията се дължат на проливните дъждове, свързани с повишаването на температурите, засиленото топене на снеговете и разчупването на зимния лед, покриващ реките и потоците. Не е установена връзка с изменението на климата, но учените смятат, че глобалното затопляне допринася за екстремни метеорологични явления, като например обилните валежи, които причиняват наводнения, припомня АФП.

Според Кремъл президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и  Касъм-Жомарт Токаев са разговаряли по телефона днес и са се "договорили да дадат указания за активизиране" на работата по координиране на усилията за оказване на помощ и прогнозиране от страна на метеоролозите.

На изток, в Курганска област, започна евакуацията на няколко села по река Тобол. Общо 62 населени места и 4400 къщи се намират в рисковата зона, по данни на руското Министерство на извънредните ситуации.

Тюменска област в Западен Сибир също очаква рекордни нива и вчера властите обявиха извънредно положение. Най-тежко засегнатият досега град - Орск, в Оренбургска област, беше залят от вода през уикенда след скъсване на язовирна стена. Вчера там имаше протести. Участниците в тях призоваха на властите да бъде потърсена съответната отговорност заради бедствието. Протестите бяха организирани въпреки предупрежденията на регионалната прокуратура да не се организират незаконни събирания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери днес, че засегнатите от наводненията "ще получат цялата помощ, от която се нуждаят, въпреки трудните условия". Путин обаче не планира да посети засегнатите региони, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase