Снимка: БГНЕС

Руският “Лукойл” подписа споразумение с Узбекистан за наемане на работници на временни договори. Това е знак за недостиг на работна ръка в Русия, което принуждава фирмите да наемат персонал от чужбина. Сделката, обявена от узбекското министерство, за намаляване на бедността и заетостта, идва в момент, когато жителите на Централна Азия, живеещи в Русия, са изправени пред повишено подозрение и враждебност след масовата стрелба в московска концертна зала миналия месец.

Министерството на борбата с бедността и заетостта на Узбекистан заяви, че е подписало "пътна карта и споразумение за организирана заетост на граждани на Узбекистан за извършване на временна трудова дейност" за "Лукойл" в Русия. Кандидатите трябва да владеят руски език, да имат съответната квалификация и да отговарят на "други медицински и трудови изисквания".

“Лукойл” е вторият по големина производител на петрол в Русия. Компанията притежава бензиностанции за продажбда а дребно, както и производствени активи в Западен Сибир и другаде. Освен това се занимава с добив на природен газ в Узбекистан, отбелязва Ройтерс.

Недостигът на работна ръка в Русия се влошава от набирането на военни за войната в Украйна и факта, че стотици хиляди хора са напуснали страната от началото й през февруари 2022 г. Доказателство за това е равнището на безработицата, което падна през февруари до рекордно дъно от 2,8%. Населението в трудоспособна възраст намалява, особено в арктическите и далекоизточните региони на Русия, където е съсредоточена голяма част от производството на нефт и газ.

Работната сила на Русия включва няколко милиона имигранти от мюсюлмански страни от Централна Азия, които са били част от Съветския съюз.

Миналата седмица обаче Таджикистан каза, че е имало скок в броя на работниците мигранти, които се връщат у дома, като някои посочиха, че се страхуват на фона на признаци на обратна реакция след смъртоносната стрелба в концертната зала край Москва. Киргизстан, друга централноазиатска държава, призова гражданите си миналата седмица да отложат ненужните пътувания до Русия, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase