Снимка: БГНЕС

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню увери руския си колега Сергей Шойгу в рядък телефонен разговор, че Франция е готова да засили обмена, за да се бори срещу "тероризма" след смъртоносната атака в Москва на „Ислямска държава“.

Двамата обсъдиха и войната в Украйна, като Лекорню потвърди подкрепата на Франция за борбата на Украйна срещу Русия, съобщи френското министерство на отбраната.

Подобен контакт на високо ниво между високопоставен руски служител, близък до президента Владимир Путин, и висш министър от европейска сила е рядкост през двете години след инвазията на Русия. Едночасовият разговор между Шойгу и Лекорню дойде в момент, когато Франция засилва подготовката за домакинството на Олимпийските игри тази година.

Атаката от 22 март срещу концертна зала в Москва съживи страховете за сигурността за Игрите в Париж, които започват на 26 юли. Лекорню каза на Шойгу, че Франция винаги е готова да се изправи срещу „тероризма“ и е подготвена за „увеличен обмен с цел да се бори срещу тази заплаха възможно най-ефективно“, се казва в изявление на френското министерство на отбраната.

Путин призна, че "радикални ислямисти" са извършили нападението в Москва, при което загинаха най-малко 144 души, но предположи, че те са били свързани с Украйна. Льокорню каза, че Франция не разполага с информация за установяване на връзка с Украйна, като призова Москва да спре насаждането на тезата за наличието на такава връзка, каза министерството. Льокорню повтори „категоричното осъждане и солидарност на Франция с жертвите и техните семейства“, изтъкна министерството, добавяйки, че той „също така безрезервно осъжда агресивната война, която Русия започна в Украйна“.

Борба за свобода

Лекорню напомни на Шойгу, че "Франция ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго и интензивно, колкото е необходимо в нейната борба за свобода и суверенитет, за да донесе мир и сигурност на европейския континент", добави френското министерство.

Президентът Еманюел Макрон каза през март, че Франция е предложила на руските служби за сигурност "засилено сътрудничество“, добавяйки, че ще има контакт на "техническо и министерско ниво", а не директни разговори с Путин. Френската министърка на спорта Амели Оудеа-Кастера отбеляза, че няма "конкретна" терористична заплаха за Олимпиадата в Париж и организаторите планират да продължат с церемонията по откриването на река Сена със стотици хиляди, наредени по бреговете.

Франция е била мишена на ислямистки екстремисти многократно и френските власти поискаха от чуждестранни съюзници да изпратят няколко хиляди служители на силите за сигурност, за да помогнат за охраната на Олимпиадата.

Френският лидер се опита в поредица от телефонни разговори през 2022 г. да предупреди Путин да не нахлува в Украйна и пътува до Москва в началото на същата година. Той поддържа телефонен контакт с Путин дори след инвазията, но разговорите вече са прекратени, като последният разговор между президентите датира от септември 2022 г. През последните месеци Макрон втвърди позицията си срещу Русия, отказвайки да изключи разполагането на френски войски в Украйна.

Лекорну и Шойгу проведоха последно телефонни разговори през октомври 2022 г. Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха телефонен разговор през април 2023 г., а Шойгу разговаря с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин месец по-рано. Лавров редовно пътува до срещи на Г-20, но няма данни да е говорил директно със западни служители там.

Съобщението от Москва

Съобщение за телефонния разговор между военните министри на Русия и Франция разпространи и руското министерство на отбраната. Сергей Шойгу и Себастиен Лекорню обсъдиха потенциала за разговори по конфликта в Украйна по време на редкия телефонен разговор, съобщиха от московското министерство. "Беше отбелязана готовност за диалог по Украйна. Отправните точки могат да бъдат базирани на Истанбулската мирна инициатива", казаха от министерството, без да дават подробности.

Шойгу също упрекна Париж, че е сигнализирал за изпращането на западни войници в Украйна, след като френският президент Еманюел Макрон намекна за това през февруари. "Относно изявленията на Елисейския дворец за изпращане на френски контингент в Украйна, Сергей Шойгу посочи, че ако те бъдат изпълнени на практика, това ще създаде проблеми за самата Франция", казаха от руското министерство на отбраната.

Себастиен Лекорню упорито се опитваше да убеди, че Киев и Запада не са замесени в атаката край Москва, казаха още в Москва. „Той упорито се опитваше да убеди в неучастието на Украйна и западните страни в терористичната атака, прехвърляйки отговорността на „Ислямска държава“, казва се в изявление на руското министерство. В него се добавя, че на 3 април по настоятелна молба на френската страна се състояха телефонни разговори между Шойгу и Лекорню. Френският министър на отбраната изрази съболезнования за терористичната атака.

Опровержението на Париж

В същото време Париж отрече съобщението на руското министерство, че в редкия телефонен разговор между Лекорню и Шойгу е била обсъдена възможността за разговори по конфликта в Украйна. Източник, близък до Лекорню, побърза да отрече, че такъв разговор е имало. "Франция нито прие, нито предложи нещо подобно" относно конфликта, каза източникът пред АФП.

Натовската членка Турция заяви миналия месец, че е готова да бъде домакин на мирна среща на върха между Русия и Украйна, но Киев отхвърли идеята за директни преговори с Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase