Снимка: БГНЕС

15-годишният Ислам Халилов, който работи в гардеробната на театър "Крокус" в Москва, където стана терористичната атака, е успял да изведе и спаси повече от сто души, пишат от "24 часа".

Ислам Халилов работил в концертната зала около година, на непълен работен ден. В деня на терористичната атака той започва смяната си в 16:00 часа. Когато атаката започва и той чува силна пукотевица, помислил, че „може да е дошла някаква шумна компания". Халилов разбира, че нещо не е наред, когато вижда, че хората започват да бягат истерично по стълбите.

"Разбрах, че ако не реагирам, ще загубя живота си, както и много други хора ще загинат. Честно казано беше много страшно. Когато се провирах през тълпата от хора, вървейки към вратата, за да я отворя, си помислих, че може да атентаторите да излязат от стълбите или от ескалатора, да хвърлят граната или да открият смъртоносен огън. Слава богу, нищо не се случи, успях да отворя вратата навреме и да пусна всички да излязат към изхода", разказва Халилов пред изданието "Москва онлайн".

Халилов обясни, че като служител е бил инструктиран как да действа в извънредна ситуация, така че е "знаел къде да отведе хората, за да ги защити".

Самият тийнейджър тръгна последен, за да може по думите му "да се знае, че не е изоставил никого".

"Мама беше в шок, плачеше, защото трябваше да преживея всичко това. Честно казано, все още съм в състояние на шок. Пред очите ми беше прострелян човек, не мога да спра да мисля за това", каза Халилов.  В интервю за Ruptly Халилов каза, че не се чувства като герой: "Това беше част от работата ми. "

Според телеграм канала "Внимание, Москва", на Ислам Халилов са помогнали още трима тийнейджъри, които също са работили в гардероба - 14-годишният Артем Донсков, Никита Иванов и друг Артем. Всички тийнейджъри, участвали в евакуацията, в крайна сметка са напуснали сградата безопасно.

Рапърът Алишер Моргенстерн каза, че е изпратил на тийнейджъра милион рубли. "Много съм благодарен на Моргенстерн, искрено съм щастлив, с негова помощ животът ми по някакъв начин ще стане по-лесен", каза самият Ислам Халилов. Според Райз семейството му използва тези пари, за да изплаща заеми.

Халилов ще бъде награден и с медал за заслуги на руските мюсюлмани, заяви Равил Гайнутдин, ръководител на Духовното управление на мюсюлманите в Русия. Наградата ще бъде връчена на тийнейджъра в Катедралната джамия в Москва по време на следващата петъчна молитва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase