Снимка: архив, БГНЕС

Пожар избухна в петролна рафинерия в руската Самарска област в резултат на атака с дронове, съобщи областният управител, цитиран от руските информационни агенции.

"През изминалата нощ имаше няколко нападения с дронове срещу регионални петролни рафинерии", каза губернаторът на Самарска област Дмитрий Азаров, цитиран от Франс прес.

Една от тези атаки е причинила пожар в Куйбишевския нефтопреработвателен завод, добави той, като подчерта, че няма жертви, посочва ТАСС.

Рафинерията, управлявана от руския петролен гигант "Роснефт", е една от най-големите в Самарска област, с производствен капацитет от 7 милиона тона петрол годишно, показва информация на официалния й уебсайт.

Според Азаров атака с дронове е имало и срещу Новокуйбишевската петролна рафинерия в Самарска област, на тя е била "отблъсната без никакви щети по технологичното оборудване".

"Виждаме, че врагът, който търпи поражения на бойното поле, прави всичко възможно да разклати нашата издръжливост и единство", отбеляза Азаров.

Руското министерство на отбраната на свой ред обяви в прессъобщение, че през нощта е неутрализирало "12 украински безпилотни летателни апарата" над Брянска област (пет), Белгородска (пет) и Воронежка област (един) (и трите - граничещи с Украйна), както и един над Саратовска област.

Украйна, която от повече от две години е изправена пред руска офанзива, в последните седмици засили атаките си срещу Русия, насочени по-специално срещу енергийни обекти, отбелязва АФП.

Киев се закани да пренесе бойните действия на руска територия в отмъщение за многобройните бомбардировки на украинска земя.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase