Снимка: БГНЕС/EPA, архив

Предоставянето на неограничен достъп на руското зърно до европейския пазар, докато вносът от Украйна бива ограничаван, е "несправедливо".

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар все още е неограничен", подчерта Зеленски чрез видеовръзка, предаде АФП.

"Докато украинското зърно се хвърля по пътищата или железопътните релси, руските продукти все още се транспортират до Европа, както и стоки от контролираната от Владимир Путин държава Беларус - това не е справедливо", добави украинският лидер.

Той подчерта също, че е от решаващо значение да бъдат изпратени повече боеприпаси за украинските войски на фронта.

"За съжаление, използването на артилерия на фронтовата линия от нашите войници е унизително за Европа в смисъл, че Европа може да осигури много повече - и е от решаващо значение да го докажем сега", отбеляза Зеленски.

На 20 март държавите-членки на ЕС и депутатите постигнаха споразумение за ограничаване на безмитния внос на редица украински селскостопански стоки. Съгласно правилата на Световната търговска организация руският внос на селскостопански продукти досега беше освободен от вносни мита в ЕС.

Макар че от 2022 г. насам ЕС наложи санкции на огромни територии от руската икономика, той се постара да не се насочва към селскостопанския сектор или сектора на торовете - от страх да не дестабилизира световния пазар на зърнени култури и да не подкопае продоволствената сигурност в Азия и Африка.

Но в потенциално значителен обрат Европейската комисия заяви миналата седмица, че разглежда възможността за налагане на ограничения върху вноса на руски земеделски продукти. Дипломати посочиха, че предложението може да бъде внесено още тази седмица.

Пет държави от Европейския съюз - Полша, Чешката република и трите балтийски държави - призоваха блока да наложи пълна забрана на вноса на зърно както от Русия, така и от нейния съюзник Беларус.

"Като членове на ЕС ние вярваме, че е наложително да изпълним моралното си задължение да спрем всякакви търговски дейности, които потенциално биха могли да подкрепят" Русия и Беларус, заявиха министрите на земеделието на страните в съвместно писмо.

Първоначално Брюксел свали митата върху украинския внос в опит да помогне за поддържането на икономиката на страната на повърхността след руското нахлуване.

Две години след началото на конфликта фермерите от ЕС се оплакват, че продукцията им е подбивана от по-евтиния внос от Украйна, а проблемът предизвика гневни протести в целия блок.

В обръщението си към лидерите Зеленски предупреди, че ограничаването на търговията с Украйна подкопава "способността на страната му да устои на руската агресия".

"Всяка загуба в търговията е загуба на ресурс, който спира Русия", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase