Снимка БГНЕС, архив

Русия заплаши Европейския съюз с правни действия "в продължение на десетилетия", ако използва приходите от замразените си активи в полза на Украйна.

ЕС трябва да представи план за изземване на тези приходи с цел финансиране на закупуването на оръжия за Киев, който ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС-27 на 21 и 22 март. "Европейците трябва да са наясно с щетите, които подобни решения могат да нанесат на тяхната икономика, на техния имидж и на репутацията им на надеждни гаранти на неприкосновеността на собствеността", предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Хората, държавите, които участват във вземането на такива решения, естествено ще станат обект на съдебни производства за много десетилетия напред", добави той.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова осъди инициативата като "бандитизъм" и "кражба". "Тези действия представляват грубо и безпрецедентно нарушение на основни международни норми", заяви тя и обеща отговор от страна на Москва.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел замразените в ЕС руски активи възлизат на 200 млрд. евро и ще освободят "3 милиарда евро годишно" за финансиране на покупки на оръжие за Украйна, предава БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase