Снимка: Pixabay/geralt

Прекият сблъсък между Русия и НАТО би поставил света "на една крачка от пълномащабна Трета световна война", каза руският президент Владимир Путин пред репортери тази седмица, докато празнуваше предопределена победа на президентските избори в страната и подчерта безкомпромисната си стратегия в Украйна.

Заплахата от ядрена ескалация е постоянно присъстваща, тъй като Западът продължава да подкрепя Украйна и осуетява военната кампания на Кремъл. За Москва ядрената карта беше полезна за възпиране на по-дълбоко участие на НАТО в конфликта. "В съвременния свят всичко е възможно", предупреди Путин тази седмица.

Няма индикации, че предстои ядрена конфронтация между НАТО и Русия. Официални представители на САЩ многократно са заявявали, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрени оръжия, независимо от войнствената реторика, използвана от Путин и неговите съюзници в Кремъл, или решението за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Ядреният обмен би бил пагубен за всички участници. Федерацията на американските учени изчислява, че Русия има около 5580 ядрени оръжия, в сравнение с 5428 в САЩ. Смята се, че и двете имат около 1600 активни разположени стратегически ядрени бойни глави.

През 2019 г. програмата на Принстън за наука и глобална сигурност публикува симулация на "План А" за това как ограничен тактически ядрен обмен в Европа може да ескалира в пълномащабен глобален ядрен конфликт. Изчислено е, че 91,5 милиона души ще умрат в рамките на часове и много повече в месеците и годините след това.

Руски ядрен удар по територията на САЩ би искал да обезглави американското политическо и военно ръководство, той ще прекъсне жизненоважни комуникационни канали за командване и контрол, ще унищожи възможно най-много ядрени активи и ще опустоши ключови индустриални и търговски зони.

Вашингтон, окръг Колумбия, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско, Далас-Форт Уърт, Маями, Филаделфия, Хюстън, Лас Вегас, Солт Лейк Сити, Денвър и Маями вероятно биха били сред най-големите цели за градски райони, предвид комбинацията им с политическа, военна и индустриална стойност.

Президентското убежище в Кемп Дейвид в Мериленд и планинския комплекс Рейвън Рок в Пенсилвания - където също има подземни бункери, предназначени за използване от Пентагона - вероятно също ще бъдат атакувани, тъй като Москва се стреми да разчлени политическата и военната командна верига.

Ключовите радиопредаватели ще служат като жизненоважни канали за комуникация с американските подводници с ядрени балистични ракети, които ще имат за задача да нанасят ответни удари по руските градове. Военноморската радиостанция Джим Крийк в щата Вашингтон и много нискочестотният предавател Луалуалей в Хавай вероятно ще бъдат най-важните цели в това отношение.

Руските балистични ракети вероятно биха били насочени към големи военни и ядрени обекти като военноморската станция Норфолк във Вирджиния, щабът и пристанището на командването на флота на ВМС на САЩ.

Щабът на Северноамериканското командване на противовъздушната отбрана в базата на космическите сили Питърсън в Колорадо Спрингс, стратегическото командване на САЩ в базата на военновъздушните сили Офът в Небраска и Центърът за ядрени оръжия на военновъздушните сили в базата на военновъздушните сили Хил в Юта също биха били основни цели. Същото би било и с завода Pantex в Амарило, Тексас, който служи като основно съоръжение за сглобяване и разглобяване на ядрени оръжия в САЩ.

Широка гама от обекти за ядрени ракети са разпръснати в рядко населените западни и средни западни щати
. Руските удари вероятно ще се стремят да унищожат ядрени самолети и други активи в базата на военновъздушните сили Къртланд в Ню Мексико, военновъздушната база Барксдейл в Луизиана, военновъздушната база Уайтман в Мисури, военновъздушната база Уорън в Уайоминг, военновъздушната база Минот в Северна Дакота и военновъздушната база Малмстрьом в Монтана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase