Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер няма да поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му, предаде ДПА, като се позова на изявление на говорителката на Щайнмайер пред в. „Тагесшпигел“.

„Няма да има писмо до Путин“, е заявила говорителката Керстин Гамелин, цитирана от ДПА.

Още по темата
В публикация в неделя в социалната мрежа Екс президентът на Германия написа: „Днес аз мисля за хората в Русия, които се борят за свобода и демокрация и които живеят в постоянна опасност от режима на Путин. Ние няма да забравим тези смели хора“.

Германското външно министерство заяви по-рано в същата социална мрежа: „Псевдоизборите в #Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът не изненадва никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие".

ДПА припомня, че при предишните президентски избори през 2018 г. Щайнмайер поздрави Путин.

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън осъди изборите в Русия, на които президентът Владимир Путин засили хватката си върху властта, след като бе потисната всякаква реална опозиция, съобщава още ДПА.

Външният министър на Великобритания заяви, че "не така изглеждат свободните и честни избори".

Независимото наблюдение на изборите беше изключително ограничено, като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не беше поканена да наблюдава тридневния вот, отбелязва агенцията.

Камерън написа в Екс: "Избирателните секции в Русия затвориха след незаконното провеждане на избори на украинска територия, липсата на избор за избирателите и липсата на независимо наблюдение от страна на ОССЕ. Не така изглеждат свободните и честни избори".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase