Снимка: БГНЕС

Леонид Волков, дългогодишен помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща да продължи борбата срещу руския президент Владимир Путин, след като беше нападнат с чук пред дома си в Литва.

"Ние ще работим и няма да се откажем", каза той във видеоклип, публикуван в Telegram рано в сряда, твърдейки, че нападението, оставило го със счупена ръка, е "характерен бандитски поздрав" от поддръжниците на Путин.

43-годишният Волков беше хоспитализиран за кратко след нападението късно във вторник, което предизвика възмущение от литовското правителство.

"Мъжът ме нападна в двора, удари ме по крака около 15 пъти. Кракът някак си е наред. Боли ме да ходя... Въпреки това ми счупи ръката", каза Волков в публикацията в Telegram. "Те буквално искаха да направят шницел от мен."

Волков е един от най-известните опозиционери в Русия и беше близък довереник на Навални, работейки като началник на кабинета на покойния опозиционен лидер и като председател на неговата Антикорупционна фондация до 2023 г.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш каза по-рано, че "някой е счупил прозорец на кола и е пръснал сълзотворен газ в очите на Волков", преди да го удари с чук.

Атаката идва почти месец след внезапната смърт на Навални в арктически затвор, за която Волков и вдовицата на Навални Юлия обвиниха пряко руския президент.

Ден преди да бъде нападнат, Волков написа в социалните мрежи: "Путин уби Навални. И много други преди това", повтаряйки подобни твърдения, направени от съюзниците на Навални, както и от президента на САЩ Джо Байдън.

Часове преди атаката Волков също каза пред независимия руски информационен бюлетин Meduza, че се тревожи за безопасността си след смъртта на Навални. "Основният риск сега е всички да бъдем убити. Защо, това е доста очевидно нещо", цитира го изданието.

Снимки, публикувани от екипа на Навални след атаката, показват лицето и краката на Волков, покрити с кръв, докато друга снимка показва кола с разбит прозорец.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис потвърди пред информационната агенция AFP, че руски гражданин е бил нападнат близо до дома си в столицата Вилнюс около 22 часа във вторник.

Заподозрените не са идентифицирани и повече подробности за нападението се очакват в сряда сутринта, каза той.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис определи нападението като "шокиращо".

"Новините за нападението на Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще трябва да отговарят за престъплението си", написа Ландсбергис на X.

Наскоро Волков призова руснаците да се явят в големи количества на протест в деня на изборите преди предстоящите президентски избори.

Инцидентът бележи първото нападение срещу съюзниците на Навални, откакто напуснаха Русия преди повече от три години. Волков и други ключови членове на екипа на Навални са живели в Литва, откакто руските власти класифицираха групите на Навални като "екстремистки" организации през 2021 г. Повечето от най-близките съюзници на Навални са в списъка на издирваните от Москва и ще бъдат изправени пред дългосрочни присъди затвор, ако влязат в Русия.

Берлинската полиция миналата година също започна разследване на предполагаемото отравяне на двама независими руски журналисти, посещаващи града за конференция, организирана от руския критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase