Снимка: БГНЕС

Форум за външната политика на Балканите в Белград, наречен "Балкански диалог", организира руският Фондът за обществена дипломация Александър Горчаков, предаде репортер на БГНЕС.

Мозъчният тръст е основан през 2010 г. лично от тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев. Организацията е тясно свързана с руското министерство на външните работи.

Събитието ще се проведе в периода 13-17 май.

Дискусиите ще бъдат ръководени от Екатерина Ентина, доктор по политически науки, ръководител на Центъра за черноморски и средиземноморски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките.

На събитието ще бъде обсъдена "цивилизационната, духовна и историческа многоизмерност на балканското пространство, което позволява на страните от региона да провеждат многостранна външна политика и да се ангажират в икономическо сътрудничество".

Делегатите ще обсъдят как "изграждането на междуетнически диалог и разработването на уникални подходи към него въз основа на материалното и дипломатическо наследство, което историята на Балканския регион предоставя", се казва в съобщението на уебсайта на Фонда.

Посолството на Руската федерация в България също рекламира събитието на своята Фейсбук страница.

В програмата са включени теми като:

- Балканите в междурегионално взаимодействие: Китай, Африка, Латинска Америка, Русия.

- Влияние на опита на Югославия в Движението на необвързаните страни върху външната политика на съвременна Сърбия.

- Проблемът с информационните войни през призмата на Балканския регион.

- Предизвикателства и начини за запазване на националната идентичност в страните от Балканския полуостров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase