Снимка: БГНЕС

"Руският опозиционен политик Алексей Навални е изразил опасение, че е бил тровен по време на излежаването на присъдите си в наказателната колония "Полярен вълк", в село Харп (в руската част на Арктика)", написа базираното в Нидерландия издание "Москоу таймс".

Бившият адвокат на опонента на Владимир Путин Олга Михайлова сподели пред медията за това как е посетила клиента си в мястото за изтърпяване на наказанията. "Той ми каза: "Може и да звуча като параноик, но имам чувството, че тук ме тровят", разказа юристката.

"След като излязох от колонията написах в групата в "Туитър" на адвокатите на Навални за неговото опасение", добави адвокат Михайлова. По нейните думи тя и други съдебни защитници на критика на властта в Москва са подали жалби в Генералната прокуратура, Федералната служба за изтърпяване на наказанията и други институции, в които са описали опасенията на Алексей Навални.

"Така и не получихме отговори", допълни жената.

Михайлова отбеляза още: На 15 февруари (ден преди смъртта на Навални) съд в Москва ми наложи мярка за неотклонение задържане под стража. Магистратът използваше за аргумент записа от разговора ми с Навални, в който той се опасяваше от отравяне. Преди това нямах никакви проблеми след свижданията ми с него.

"На Михайлова, която в момента е извън Русия, са повдигнати обвинения в участие в екстремистка организация", написа още изданието.  

"Други трима адвокати на Навални – Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин – бяха арестувани през октомври. Оттогава до днес на тях са им налагани различни мерки за неотклонение. Тримата са обвинени в подпомагане на терористична организация. Те са предавали писма от Навални до негови роднини и подръжници. По този начин той е ръководил обявената от властите на Руската федерация за терорстична организация "Фонд за борба срещу корупцията", заявявиха от съда", добави "Москоу таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase