Снимка: БГНЕС

Руските шпиони са разработили инструмент с изкуствен интелект, който Москва използва, за да се намесва в изборите във Великобритания и Съединените щати в "експоненциално по-голям" мащаб от всякога, предупреди съветникът по националната сигурност на Украйна.

В интервю за The Times Олексий Данилов каза, че изкуственият интелект е позволил на Русия значително да засили своите кампании за дезинформация, предназначени да посеят разделение и да повлияят на общественото мнение, и че Москва вече има специални звена, посветени на всяка държава, която провежда избори в Европа.

Той каза: "Изкуственият интелект е огромна крачка напред за Русия и прави въздействието от тяхната намеса експоненциално по-голямо."

Малко под половината от населението на света ще отиде до урните за национални избори през 2024 г., повече от всяка предходна година.

Резултатът от президентските избори в Америка през ноември може да има значителни последици за военните усилия на Украйна, като Доналд Тръмп, републиканският фаворит, изрази скептицизъм относно военното финансиране за Киев и описа нахлуването на президента Путин като "гениално" и "разумно".

Преди това Москва разчиташе на армии от работници, разпространяващи ръчно онлайн дезинформация от "фабрика за тролове" в Санкт Петербург в социални медийни платформи като Telegram, Twitter, Facebook и Instagram.

Сега само "двама или трима" агенти могат да създадат "десетки хиляди" автентични, изглеждащи фалшиви акаунти, каза Данилов, добавяйки: "ИИ е огромна крачка напред за Русия".

Смята се, че способността на Русия да се намесва в делата на чужди държави и да провежда операции е била възпрепятствана от експулсирането на руски шпиони от посолствата по света. Само Европа е експулсирала повече от 400 заподозрени офицери от руското разузнаване след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. Но убийството на Максим Кузминов, руски дезертьор, който беше застрелян в испанския крайморски град Виляхойоса този месец, беше ярко напомняне за продължаващата способност да извършва смъртоносни операции на чужда територия.

Мрежата от информатори и агенти на Москва е толкова обширна, че е невъзможно да се изкорени руската намеса, каза Данилов. "Студенти, съпруги, туристи – всички те са използвани от Русия, за да изпълняват поръчките си в чужбина."

ФСБ, руската служба за сигурност, също издаваше договори на европейски престъпни групировки, отношения, които бяха улеснени от навлизането на криптовалутите, каза той.

"Това беше начинът на действие на КГБ и днес отново е така, когато те използват комбинация от европейски престъпни групировки, за да вършат работата си заедно с обучени служители. В Кремъл седят престъпници и те използват престъпници, за да вършат работата им вместо тях. Страната се управлява от престъпност."

С нарастващата опозиция на републиканците срещу финансирането на Украйна официални лица смятат, че Москва вероятно ще се опита да се намеси с тежка ръка през 2024 г.

Тринадесет руснаци – включително Евгений Пригожин, починалият ръководител на Wagner Group и известен лидер на Центъра за интернет изследвания в Санкт Петербург, известен като "фабриката за тролове" – бяха обвинени за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да спечели президентския пост.

Данилов каза, че в операциите си по кибершпионаж срещу Украйна руските агенти разпространяват всяка седмица 166 милиона дезинформационни публикации в платформи като Telegram, Facebook, Instagram и Twitter.

От тях 36 милиона миналата седмица бяха насочени към дискредитиране на висши украински служители; 23,5 милиона при разделяне на политическо и военно единство; 51 милиона за деморализиране на армията; и 55 милиона за деморализиране на обществото.

Той цитира западни медии, цитиращи фалшиви данни за украинските жертви и протести срещу фалшива информация за мобилизацията, и двете произхождащи от създадените от Русия канали в Telegram, като примери за ефективността на кампанията за дезинформация.

Данилов говори ден след като президентът на Франция Макрон каза на среща на европейските лидери в Париж, че сега има консенсус на континента, че Русия ще се стреми да атакува други страни през следващите години.

Украинският съветник приветства коментарите, но постави под въпрос защо на Европа е отнело толкова време да се "събуди"  за заплахата, представлявана от Русия.

Имайки предвид британския премиер, който се опита да умилостиви Адолф Хитлер преди Втората световна война, Данилов каза: "Години наред страните предпочитаха да поемат по пътя на Чембърлейн, смятайки, че е по-добре да си затворят очите и да игнорират предупредителните знаци. Тази липса на принципи е това, което доведе до ситуацията, в която се намираме сега."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase