Снимка: архив, БГНЕС

Алексей Навални ще бъде погребан в петък в Москва, съобщи екипът на руския опозиционер.

Още по темата
Тленните му останки ще бъдат положени в Борисовското гробище на 1 март.

„Опелото на Алексей ще се състои в църквата на иконата на Богородица „Утоли моята печал“ в Марино (район на Москва) на 1 март в 14 часа“, съобщи Кира Армиш, прессекретар на починалия политик.

Тя съобщи още, че погребението на Алексей Навални ще е на Борисовското гробище, предаде Би Би Си.

Лидерът на руската опозиция почина в наказателна колония отвъд полярния кръг на 16 февруари. Тялото му беше предадено на майка му 9 дена по-късно. Неговите роднини и съратници обвиняват руския президент Владимир Путин за смъртта му.

Според Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на покойния опозиционен лидер, полагането в гроба ще се състои в 16,00 ч. местно време, на почти 20 км от червените стени на Кремъл.

От предаването на тялото на майка му миналата събота екипът на бившия критик номер едно на Кремъл е търсил място за "публично сбогуване", но според тях е получавал "отказ" при всяко искане, като властите са оказвали натиск върху местата за погребение.

Погребението вероятно ще привлече голям брой привърженици на бившия противник номер едно на Владимир Путин и може да се окаже неудобно за лидера на Кремъл, който се готви за нова коронация след президентските избори, насрочени за 15-17 март.

"Навсякъде ни отказаха да ни дадат каквото и да било. На някои места ни казваха, че е забранено", обяснява Жданов в изявление в Телеграм, като хвърля обвинения върху "Кремъл и (Сергей) Собянин", кмета на Москва и близък приятел на Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин ще направи утре годишното си обръщение към нацията пред Федералното събрание. Той все още не е реагирал на смъртта на основния си критик, който едва оцеля при инцидент с отравяне през 2020 г., за което обвини Кремъл въпреки отричането от страна на руските власти.

Обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални в затвора на 16 февруари, която предизвика вълнение по целия свят, на този етап остават неясни. Според руските затворнически служби той е починал от внезапно заболяване "след разходка".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase