Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase