Снимка: БГНЕС

Половината от западните оръжия, обещани на Украйна, се доставят със закъснение, заяви днес украинският министър на отбраната Рустем Умеров, цитиран от Франс прес.

"Към настоящия момент ангажиментът не е синоним на доставка, 50 процента (от оръжията, за които са поети) ангажименти, не се доставят навреме", заяви министърът на форум, посветен на втората годишнина от руската инвазия в Украйна.

Заради тези закъснения "губим хора, губим територии", допълни той. Украинската армия, изправена пред изключително трудна ситуация на фронта, тъкмо се изтегли от своя бастион Авдеевка след месеци ожесточени боеве, изтъквайки недостига на хора и боеприпаси.

През последните дни украинският президент Володимир Зеленски многократно настоя пред западните си съюзници да доставят военната помощ навреме. Той призова за повече боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана и изтребители на вчерашното виртуално заседание на Г-7. Според него забавените доставки на оръжия са допринесли за провала на контранастъплението на Киев през лятото на 2023 г. (Л. Мартинов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase