Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако пред Русия бъдат направени отстъпки, или ако по някакъв начин конфликтът се развие така, че Русия да го разпознае като победа, има опасност това да буферира България и Румъния. Тоест, да ги превърне в следващ буфер пред руското влияние в Европа. Защото и за Украйна се говореше така: "Тя е буферът. Тя е тази земя, която трябва да съществува, за да има мир между ЕС и Русия, за да може газът спокойно да тече към Европа". Да, България и Румъния са членки на НАТО, членове на ЕС, но как ще изглежда архитектурата за сигурността в региона след края на войната, е неясно. Това каза доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Една победа на Тръмп в САЩ би отслабила НАТО, най-малкото защото той ще превърне алианса в онова, което външният министър на ЕС нарече "алианс ала карт"*. Тръмп каза само преди дни: "Русия е победила Наполеон и Хитлер. Европа трябва да се притеснява от нея. Нас ни дели цял океан". Това означава, че за него приоритет е сдържането на Китай, а не на Русия, подчерта Иванов. "В такъв случай или ще трябва да предаде защитата на Великобритания, или ще остави Европа сама да се оправя".

Има републиканци, които симпатизират на Русия и искат компромис с нея, добави гостът. "Това е тръмписткото крило, което иска нова архитектура за сигурност в Европа. (...) Без диалог между ядрените сили няма как да бъде разрешен конфликтът с Украйна. Въпросът е каква ще е цената. Защото Русия вдигна залога".

"В момента в политическия елит в България има сътресения, тъй като не се знае по какъв начин ще се наредят пластовете в САЩ. Отделно предстоят избори по цял свят. 4 млрд. избиратели ще гласуват. Какво ще стане ако Тръмп се върне в Белия дом? Няма ли да има възраждане на неоконсерватизма в България и консервативно правителство?", каза гостът.

В края на 2024 година очаквам да има по-решително пренареждане на политическите пластове, защото тогава са президентските избори в САЩ, прогнозира политологът.

"В Централна и Източна Европа има огромна подкрепа за създаване на общоевропейска армия, но и влиянието на САЩ в Централна и Източна Европа е най-голямо, независимо от общественото мнение. Защото Западна Европа имаше навика да си затваря очите за руското влияние тук - Германия, на моменти Франция. Точно по тази причина ние трябва да сме внимателни в плановете за стратегическа автономия, защото не се знае в рамките на тази стратегическа автономия каква ще е ролята на България, Румъния и напр. Прибалтика. Дали няма да се окажем удобният буфер",1 каза гостът.

Фактът, че руснаците пуснаха за издирване премиерът на Естония със заповед за арест за демонтиране на исторически паметници, гостът коментира така: "Ето един пример за политически актьор, който може да се буферира в руското политическо мислене, а оттам крачката към компромисите е много малка. И точно това е причината, поради която краят на тази година ще бъде решителен. Изборите в САЩ ще решат много неща - как ще изглежда Европа и Украйна през бъдещите 4-5 години", смята Иванов.

Какво ще се случи с проруското крило в българската политика, ако руснаците постигнат целите си в Украйна?

*(бел. ред.) Изразът "ала карт" (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. Първоначално се отнася за свободния избор на ястия в ресторант без предварително определена последователност, без правила, задължения и отговорности.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase