Снимка: Pixabay/alfaunicorn81

Офицерът от Спецназ с балаклава отправи предупреждението си по руската телевизия в праймтайм. "Разбира се, че ще го намерим", каза руският агент в интервю за "Россия 1", след като военен пилот дезертира в Украйна. "Можем да достигнем до всеки. Имаме дълги ръце."

Максим Кузминов, който избяга от руската армия с хеликоптера си Ми-8 през август миналата година, беше прострелян най-малко шест пъти, преди да бъде прегазен близо до Аликанте на 13 февруари.

Убийството му изглежда е дръзка проява на безпощадност от страна на руските разузнавателни агенции и знак за тяхната възраждаща се сила след нахлуването в Украйна.

Някога съветските шпиони са полагали впечатляващи усилия, за да убиват в чужбина – от убийството на украински националист в Ротердам с експлодираща кутия шоколадови бонбони през 1938 г. до убийството на Леон Троцки с брадва за ледено катерене в Мексико Сити през 1940 г. и нападението срещу Георги Марков на моста Ватерло с чадър, намазан с рицин през 1978 г.

Смъртта на Кузминов беше още един театрален акт на насилие и такъв, който припомни подобни предишни убийства, въпреки че испанската полиция твърди, че все още разследва мотивите зад убийството на 28-годишния младеж.

Според Андрей Солдатов, експерт по руския шпионаж, стрелбата в гангстерски стил в Западна Европа е имала за цел да демонстрира способността на Кремъл да убива безнаказано по целия свят.

"Руските разузнавателни агенции се прегрупираха с ново чувство за цел след нахлуването в Украйна", каза той. "Върнаха се за отмъщение".

В навечерието на войната с Украйна руските служби за сигурност - СВР, ФСБ и ГРУ - бяха раздирани от вътрешни борби и рискуваха да станат международен обект за посмешище.

Разследващи репортери от Bellingcat разкриха самоличността на двама агенти на ГРУ, замесени в отравянията в Солсбъри през 2018 г., епизод, който напомня убийството на Александър Литвиненко. Две години по-късно аматьорският опит на ФСБ да убие Алексей Навални доведе до удивително признание за вина, когато един от оперативните служители беше измамен да представи целия план, докато разговаряше по телефона със самия руски опозиционер.

Може би най-сериозният провал беше погрешното тълкуване от страна на ФСБ на украинското обществено настроение през 2022 г., което означаваше, че планът на президента Путин за бърз преврат и поставянето на прокремълска фигура в Киев, ще се окаже ужасно далеч от целта.

Но след като Навални е мъртъв и войната се обърна срещу Украйна, ГРУ, главната дирекция на разузнаването, сега изглежда иска да отмъсти за смъртта на двамата измамени втори пилоти на Кузминов. Те бяха убити след като хеликоптерът кацна в Украйна – и има признаци за нарастване Руска увереност.

Специален доклад на Кралския институт на обединените служби (RUSI) тази седмица описва подробно как ГРУ е трансформирано под ръководството на Андрей Аверянов, заместник-ръководител на организацията, който успешно отговори на масовото експулсиране на руски агенти от Европа след нахлуването в Украйна, като нае "cleanskins" — агенти без военно минало, които са по-трудни за проследяване онлайн от организации като Bellingcat. Аверянов е наблюдавал дисциплинирането на руските шпиони, ограничавайки силно използването на мобилни телефони, за да сведе до минимум изтичането на информация.

Междувременно ГРУ успешно наследи бизнес модела на групата Вагнер в Африка, предлагайки военна защита в замяна на злато и литий след смъртта на Евгений Пригожин.

Дори съперничеството между руските агенции изглежда е изгладено. "Последният път, когато видяхме това ниво на сътрудничество, беше по времето на Сталин", каза Солдатов.

Из цяла Европа руските шпиони сега изглежда се движат с лекота, факт, който принуди Христо Грозев, журналистът от Bellingcat, да избяга от Австрия поради опасения за безопасността, пишат от The Times.

Двама двойни агенти бяха арестувани в Германия по подозрение, че са проникнали във външното разузнаване на страната БНД, докато петима българи бяха задържани в Лондон миналата година за шпиониране в полза на Русия.

Руски шпиони успяха да измъкнат свързан с Кремъл бизнесмен от Италия ден след като той беше арестуван за контрабанда на западни компютърни чипове – операция, подпомогната от помощта на сръбски престъпни групи – и прокремълски кандидат спечели миналогодишните избори в Словакия след кампания обсебен от твърдения за дълбоки фалшификации и дезинформация.

Може би най-тревожното е, че докладът на RUSI предупреждава, че руските разузнавателни агенции сега се готвят да се намесят в други европейски избори тази година, не на последно място в Обединеното кралство.

Междувременно сътресенията на войната в Украйна предоставиха достатъчно възможности на руските шпиони да разширят мрежите си, според Солдатов, който твърди, че изселването на млади професионалисти, бягащи от Москва и Санкт Петербург, е създало благоприятна почва за вербуване. "Мисля, че можем да очакваме още скандали с руски агенти, проникнали на Запад", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase