Снимка БГНЕС, архив

Даването на разрешения или откази за провеждането на събития, организирани от посолствата на други държави в България, не попада в компетенциите на Министерството на външните работи (МВнР). Това заявиха от Министерството в позиция, публикувана на сайта на ведомството.

Във връзка с постъпили медийни запитвания относно провеждане на честване, организирано от посолството на Руската федерация в София, от МВнР информираха, че не са предоставяли разрешения за организиране на подобни чествания.

От Министерството обясниха, че съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения следва да бъдат уведомени по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България, за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира. Като целта е информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност.

В конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице, заявиха още от външно министерство.

Днес в декларация общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократина България" ("Спаси София") настояха кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия. "Нашата политическа декларация е израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални, който беше показно убит от режима на Путин. А примерът на неговата непримиримост стана по-силен от всякога", заяви общинската съветничка Марта Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase