Снимка: БГНЕС

След смъртта на Алексей Навални в затвора лишеният от свобода опозиционер Владимир Кара-Мурза призова руснаците да не се "отчайват" и да продължат борбата за демокрация, предаде АФП.

"Все още не мога да се примиря с това, което се случи, нито рационално, нито емоционално. Но ако се поддадем на мрака и отчаянието, точно това искат те. Нямаме право да го правим, дължим го на нашите загинали другари", заяви Кара-Мурза, говорейки на съдебното заседание чрез видеоконференция.

Дългогодишен приятел на Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза беше близък и с Борис Немцов, друг опонент, убит близо до Кремъл през 2015 г.

Кара-Мурза успя да предаде съобщение, публикувано в социалните мрежи от екипа му на 20 февруари.

"Отговорност за смъртта на Алексей Навални носи лично Владимир Путин, тъй като Алексей беше негов личен затворник", написа той.

"Един отмъстителен, страхлив, алчен старец поддържа смъртната си хватка, като унищожава всичко, което възприема като заплаха за властта си", добави опонентът, визирайки президента Владимир Путин.

Кара-Мурза, руско-британски гражданин, беше осъден на 25 години затвор, след като беше обвинен в държавна измяна, разпространение на "невярна информация" за руската армия и поддържане на връзки с "нежелана организация".

Това е най-тежката присъда, произнесена срещу опонент в най-новата история на страната. Според поддръжниците му той е и в много лошо здравословно състояние в резултат на това, че в миналото е бил отравян два пъти.

В съобщението си той каза, че е научил за смъртта на Алексей Навални от радиото в килията си на 16 февруари, в деня, в който администрацията на затвора публикува кратко изявление, в което съобщи за смъртта на основния опонент на Владимир Путин.

От затвора в Сибир Кара-Мурза изрази надеждата си "да превърне Русия в нормална и свободна европейска демократична държава". "Алексей каза: не се предавай. Невъзможно е да се откажеш", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase