Снимка: Twitter

Хиляди хора по света се преклониха пред делото на Алексей Навални. Страхът от репресии не спря последователите на опозиционера да почетат паметта му в големите руски градове.

Смъртта на Навални, който излежаваше 19-годишна присъда в арктически затвор, предизвика шок в целия свят. Близките на опозиционера са разтревожени, че режимът на Путин може да посегне и на техния живот.

Снимки в социалните медии показаха десетки хора, които се редят на опашка, за да поставят цветя пред паметници на жертви на политически репресии в Москва и Санкт Петербург.

Властите в руската столица заявиха, че са запознати с призиви в интернет "да се участва в масов митинг в центъра на Москва" и предупредиха хората да не го посещават.

Протестите са незаконни в Русия съгласно строги закони за борба с недоволството, а властите се противопоставиха особено строго на митингите в подкрепа на Навални.

В Москва десетки хора положиха червени и бели рози на Соловецкия камък - паметник на жертвите на репресиите от съветската епоха, намиращ се срещу централата на руската служба за сигурност ФСБ - бивш дом на страховитата съветска тайна полиция.

 

Видеа в мрежата показват, че десетки са арестувани

"Русия: В центъра на Москва гестапо под прикритие в цивилно облекло демонтира и осквернява мемориал, посветен на Алексей Навални, убит по-рано днес от Путин. Всички, които са излезли да скърбят, са или арестувани, или разпръснати", пише пише Игор Шушко.

"Путин е предател на Русия. Стотици хиляди наши войници са мъртви. Убива и украински деца. Трябва да се надигнем срещу него. Ние сме 140 милиона. Не се страхувам. Аз съм твърде стар за това", беше заснета да казва 82-годишна рускиня, отишла да постави цветя на мемориала за Навални в Москва.

Meduza твърди, че поне 72-ма души са арестувани в Москва.

Масови арести е имало в Санкт Петербург на хора, излезли да скърбят за Навалн. Твърди се, че там в ареста са поне 20 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase