Снимка: БГНЕС

Случаят със смъртта на Алексей Навални е един от многото. Не виждам възможност за успешно разследване, химията вече е напреднала много и нищо не може да се докаже.

Това заяви в интервю специално за БГНЕС бизнесменът в сферата на отбраната Емилиян Гебрев. Той изпадна в кома през 2015 г., след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", за което са обвинени офицери от руското военно разузнаване ГРУ.

С него говорим за смъртта на руския опозиционер, който днес почина зад решетките в наказателна колония.

"Когато човек се страхува, не ходи в гората. Аз не се страхувам от нищо, защото съм претърпял всичко. Жалко е за човека (Навални)", каза Гебрев.

На въпрос дали всички критици на Кремъл споделят еднаква съдба в края на живота си, той отговори:

"В конкретния случай явно е така и не можем да направим друг извод. Ние самите още не знаем нищо за случая, но първоначалната мисъл на всички хора е в тази посока. Такова е общественото мнение, създало се през годините и има причина да бъде такова, защото случаят с Навални е един от многото. Всеки търси вариант да разреши проблемите си – някои по този начин, а други влизат в спорове, което е най-правилното нещо. Чрез демокрацията спорим, стигаме до истината и вървим напред, но този въпрос може би е свързан с традициите на тази страна (Русия).

В последното си интервю за БГНЕС Гебрев сподели, че не очаква никакво развитие в разследването на случая с отравянето му. Бизнесменът е на същото мнение за разследването на гибелта на Навални.

"Не виждам как това нещо може да стане. Химията е толкова напреднала, че изобщо не може да се докаже каквото и да било. Той (Навални) беше арестант, а отношението към затворника е коренно различно, спрямо хората, които се движат по улиците – най-малкото храната и условията на живот са коренно различни. В 21 век сме, но това е виждането на страната и обществото", посочи Гебрев.

Той не изключва възможността за още подобни случаи в Русия.

"След като едно нещо е тръгнало в една посока, то върви. Дори човекът, който се е разпоредил, да не го иска, може и други хора да го използват и да го приписват на човека, който го е правил досега“, коментира лаконично бизнесменът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase